Helyi gazdaság

2016.07.12. 18:47

Elemzők: a kamatok csökkenését eredményezheti az MNB döntése

Budapest - Közvetetten a kamatok csökkenését eredményezheti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi döntése, amellyel módosította a három hónapos jegybanki betéti tender feltételeit - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők.

Budapest - Közvetetten a kamatok csökkenését eredményezheti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi döntése, amellyel módosította a három hónapos jegybanki betéti tender feltételeit - vélekedtek az MTI által megkérdezett elemzők.

A jegybank kedden bejelentette: a jegybank 2016 augusztusától az irányadó három hónapos jegybanki betétre havi egy tendert hirdet az eddigi heti gyakoriság helyett, és októbertől korlátozza a tenderen elfogadott banki ajánlatok mennyiségét.

Az ING Bank vezető elemzője úgy fogalmazott: a jegybank mostantól "mikromenedzselni" tudja a kamatpolitikát az alapkamat változtatása nélkül.

Virovácz Péter az MTI-nek elmondta: azzal, hogy a bankok nem heti, hanem havi rendszerességgel helyezhetik el pénzüket a jegybanknál, a lejáró betéteket nem fogják rögtön visszaforgatni, a felesleges likviditás - az MNB számításai szerint - elsősorban az állampapír-piacra, illetve a bankközi piacra áramolhat.

Kifejtette: amennyiben a többlet az állampapír-piacon csapódik le, csökkenteni lehet a hozamokat, ezáltal olcsóbb lesz az államadósság-finanszírozása. A bankközi piacon pedig gyakorlatilag egymással üzletelnek majd a pénzintézetek, egymásnak biztosítanak forrást, a többlet likviditással szintén mérséklődhet a kamat. Ezáltal olcsóbban vehetnek fel egymástól hitelt a bankok, olcsóbb lesz a forrásköltségük és maguk is olcsóbban hiteleznek majd a lakosság és a vállalatok felé.

Az elemző úgy vélte: az MNB elgondolása jó, hiszen a magyar gazdaság egyik legnagyobb problémája, hogy a hitelezési aktivitás még mindig alacsonyabb a hosszú távú növekedéshez szükséges szintnél. A sikeresség viszont kétséges, mert nem csak a bankok hitelezési hajlandósága a probléma, hanem a hitelkereslet hiánya is - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a keresletet élénkítheti, hogy a lakosság rendelkezésre álló jövedelme, önereje folyamatosan emelkedik, így a bankok számára sem lesz annyira kockázatos a hitelezés. Vállalati oldalon pedig a gazdaságpolitikai kiszámíthatóságra és stabil gazdasági növekedésre van szükség az új beruházások érdekében.

Virovácz Péter megjegyezte azt is, hogy a jegybank keddi döntése az MNB számára is előnyös lehet, mivel ha kevesebb betétet gyűjt a jegybank, kevesebb kamatot kell fizetnie, javul a nyereségessége.

A CIB Bank kommentárjában emlékeztetett: az MNB már több hónapja jelezte, hogy miközben a további kamatvágások valószínűsége erősen lecsökkent, további nem-konvencionális lépésekre még ebben az évben lehet számítani.

A döntés a bankközi piacra és az állampapírpiacra várható hatásán keresztül a monetáris lazítás irányába hathat változatlan alapkamat mellett is. A bankközi piacon és az állampapírpiacon további hozamcsökkenés valószínűsíthető - olvasható a kommentárban.

A forint már az MNB tájékoztatójának meghirdetésére reagálva gyengülni kezdett, az eurót a korábbi 313 forint helyett 314 forinton jegyezték, majd a konkrétumok bejelentését követően részleges korrekció következett, 313,50 forint közelébe.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában