Elektromos és hibridautók

2019.07.03. 11:33

Hanggenerátor a zajtalanság ellen

A magyarok közel kétharmada szívesen váltana elektromos vagy tölthető hibrid­autóra.

Az elektromos autók piaca tovább növekedhet

Az új típusjóváhagyási számmal rendelkező elektromos autókat július elsejétől kizárólag hangkibocsátó eszközzel felszerelve lehet forgalomba hozni egy európai uniós rendelet hatására. A szabályozás célja, hogy a ma még szinte zajtalan járművek észlelése a jövőben könnyebb legyen a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők számára.

A járműveknek 20 km/h-ig „fehér zajt” kell kibocsátaniuk azért, hogy a gyalogosok, különösen a gyengénlátók és a vakok, valamint kerékpárosok könnyebben észlelhessék azokat. Az Európai Parlament még 2014 tavaszán fogadta el és adta ki az erről szóló rendeletet, amely szabályozza az érintett autók forgalmazását – hívja fel a figyelmet az EY (egyike a világ vezető könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadást nyújtó vállalatainak).

Növekvő népszerűség

„A hangkibocsátó eszközök beszerelése alapvetően változtatja meg az elektromos autók megítélését. A módosítás révén ezeknek a járműveknek a népszerűsége és piaca még tovább növekedhet, amelyre nemcsak az autógyáraknak, hanem a forgalmazóknak és a szervizhálózatoknak is fel kell készülniük” – hangsúlyozta Demeter Ákos, az EY tanácsadási üzletágának partnere.

A magyarok közel kétharmada szívesen váltana elektromos vagy tölthető hibrid­autóra egy kedvező ajánlat esetén – derült ki az EY megbízásából az Ipsos Zrt. által 500 hazai autóvezető körében készült friss felmérésből.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában