agrometeorológia

2019.08.07. 09:10

A kapások és a kertészeti állományok egyre többfelé szenvedtek a vízhiánytól a hónap derekára

Átlagos hőmérsékletű, de igen változó csapadékú júliust hagytunk magunk mögött: átmeneti szárazság és kiadós felhőszakadások egyaránt előfordultak Kelet-Magyarországon.

Nyár dereka, július idén nem tartogatott hosszú kánikulai időt vagy aszályt, több ízben is váltották egymást a nedves és a száraz, valamint a meleg és hűvösebb időszakok.

A Nyugat-Európát sújtó hőhullámok csak gyengébb és rövidebb formában érték el hazánkat, mindössze néhány napon közelítette csak a hőmérséklet csúcsértéke a 35 fokot.

Általában 28-30°C között állt be a maximum a hónap során, de a második dekád valamivel hűvösebb, 22-27 fokos csúcsokkal és friss, 10°C körüli minimumokkal jellemezhető időt hozott. A hajnali legalacsonyabb értékek ezt a néhány napot leszámítva inkább 15 fok körül szóródtak, esetenként fordult elő 20 fok körüli, enyhe éjszaka.

A havi középérték 20-21°C körül alakult, ez éppen megfelelt a harminc éves átlagnak. Napfényben 10-15%-kal gazdagabb volt július a megszokottnál, így a növényi fejlődés hőmérsékleti és energetikai feltételei még a melegigényesebb kultúrák számára is optimálisak voltak.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása júliusban Nyíregyházán

Nagyobb csapadék az első két dekádban csupán elszórtan fordult elő, mely az aratásnak, a betakarítási munkáknak, valamint a gabona, a repce és a frissen kaszált szálastakarmányok minőségének kedvezett.

A május-júniusi nagy esők okozta gombás fertőzések után a kenyérgabonák minősége így nem romlott tovább, a kapások és a kertészeti állományok viszont egyre többfelé szenvedtek a vízhiánytól a hónap derekára.

Addig csak kisebb körzetekben hullott számottevő eső, majd huszadika, még inkább huszonötödike elmúltával nagy területen mérhettünk 10-20mm feletti csapadékösszegeket. A hónap csapadékának szinte teljes egésze záporos-zivataros – helyenként károkozó, heves – eseményekből származott, így annak területi eloszlása is rendkívül egyenlőtlen volt.

Megyénk havi csapadékösszege területi átlagban 80-90 mm-t tett ki, ezen belül a délnyugati vidékek kaptak nagyobb, akár 120-150mm-es mennyiséget.

Bár az esztendő a bőséges július végi csapadék ellenére is a legtöbb vidéken időarányosan legalább 50-60mm nedvességgel adósunk még, aszállyal egyelőre sehol sem kell számolni a Tiszántúl északi felében.

Érdemes viszont a talaj nedvességének megőrzéséről sekély talajműveléssel, a gyomok irtásával, talajtakarással gondoskodni, hiszen a naptári kánikulai időszakból még hosszú hetek vannak hátra, s az előrejelzések szerint is jónéhány, akár forró nap áll még előttünk.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában