4 millió érintett

2019.08.24. 15:30

Vége az osztatlan közösnek

Milliókat érint az agrártárcának az új földszabályozással kapcsolatos jogszabálytervezete.

Még mindig 2,5 millió hektár osztatlan közös földtulajdon nehezíti a korszerű termelés terjedését | Fotó: KM-archív

– Közeleg az idő, amikor a törvényhozás elé kerülhet az osztatlan közös birtokokra vonatkozó új szabályozás tervezete. Ez pedig azt jelenti, hogy nem túl sokára rendeződhet a több mint 4 millió embert érintő osztatlan közös tulajdonú birtokok helyzete. Az egyeztetések túlnyomó részén már túljutott törvényjavaslat szerint nem lesz kötelező az osztatlan tulajdon kivezetése, csak kérelemre. Az eljárásokat pedig a mostani több mint 2,5 év helyett egy évre tervezik rövidíteni, és kiterjesztik majd az erdőbirtokok rendezésére is – jelezte még az év első felében a szaktárca vezetője.

Még mindig 2,5 millió hektár osztatlan közös földtulajdon nehezíti a korszerű termelés terjedését | Fotó: KM-archív

A nyár derekán egy fórumon Nagy István agrárminiszter már úgy fogalmazott, hogy több évtizede neuralgikus pontnak számít a hazai mezőgazdaságban az osztatlan közös földtulajdon problémája.

Rendezni végre…

A tárca vezetője hozzátette: – Ma az országban még mindig 2,5 millió hektár földterület tartozik a korszerű termelést nehezítő, osztatlan közös földtulajdon besorolásba. Jellemző, hogy az említett területeknek a földhivatali nyilvántartás szerint 4 millió 600 ezer tulajdonosa van. A helyzet rendezését, a földkiméréseket nehezíti, hogy a tulajdonosok nem sok esetben érhetők el, a terület továbbörökléséről nincsenek információk. Az Agrárminisztérium javaslatot tervez benyújtani a rendezetlen tulajdonosi hátterű, felaprózódott birtokok helyzetének rendezése érdekében.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a javaslat több oldalról foglalkozik a problémával, például felül kell vizsgálni az öröklésre vonatkozó jogszabályokat is. Az 5 aranykoronánál kisebb területeket nem lehetne örökölni (jelenleg vannak olyan tulajdonosok is, akik század aranykoronákkal rendelkeznek).

Állam mint vásárló

Több örökös esetén az érintetteknek meg kellene állapodniuk abban, hogy kinek a nevére kerüljön a tulajdon, hogy ésszerű határ alá ne aprózódjon szét a termőföld.

A minisztérium azt javasolja, hogy az állam vásárlóként lépjen fel a rendezetlen tulajdonosi háttérrel bíró birtokok tekintetében, majd egy „egységes” birtokméret kialakítását követően értékesítse tovább azokat. Eszerint a rendezési folyamatot egy később meghatározandó ideig lehet majd kérvényezni, és új vonásai közé tartozik, hogy a korábbi szabályozással szemben minden típusú osztatlan közös tulajdonra kiterjed, az erdőkre is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában