Holland vélemény

2019.10.18. 17:34

Mezőgazdaság holland szemmel

Hans Coobs szerint hazájában a körforgásos gazdálkodásban hisznek.

A holland szakember szerint a permetszerek használata a közeljövőben háttérbe szorulhat

Forrás: Illusztráció / KM-archív

Ahogy arról beszámoltunk, a nyíregyházi Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola a közelmúltban gazdanapot szervezett, melyen a mezőgazdaság aktualitásairól hallgathattak meg szakmai előadásokat az intézmény diákjai.

Holland vélemény

A gazdanapnak nemzetközi vendége is volt, mégpedig a holland Hans Coobs személyében, aki innovációs menedzserként mutatkozott be a hallgatóságnak, s kiderült róla az is, hogy emellett oktatóként dolgozik a Lippai holland testvériskolájában. A holland szakember előadásának elején leszögezte: a mezőgazdaság képzési struktúrájába be kell építeni az innovációt, hazájában például ötévente szinte teljesen megújul az a tudásbázis, melyből összeáll a tananyag. Szintén fontos, hogy a képzésbe a külsős agrárcégeket is bevonják, ezzel biztosítják a diákok számára a gyakorlatorientált oktatást. Hans Coobs ezután röviden bemutatta Hollandia mezőgazdaságának múltbéli és jelenlegi helyzetét. Eszerint a második világháború után a kormány, majd az unió ösztönzésére egyre több mezőgazdasági terméket állítottak elő a németalföldi ország határain belül, s váltak Európa egyik legnagyobb agrár­exportőrévé, ez viszont alaposan megnövelte az ország műtrágya-felhasználását.

Hans Coobs a jelenről elmondta: a statisztikai adatok szerint ma Hollandiában 32 millió csirkét, 16 millió sertést és 1,6 millió fejőstehenet tartanak a gazdák, emellett tenyésztenek még pulykát, kacsát és juhot is, ezek etetéséhez azonban 90 millió tonna szóját kénytelen külföldről behozni az ország, emellett komoly problémát jelent a szerves trágya kezelése és a megnövekedett nitrátmennyiség. Emiatt a zöld pártok nemrégiben megkongatták a vészharangot, s változóban van a mezőgazdasági termelés szerkezete, s a hangsúly a körforgásos agrárgazdaság irányába tolódik: a szerves trágyát a lehető legtöbb esetben igyekeznek a talajba visszajuttatni.

– Egyre inkább az a jellemző, hogy a nagyobb agrárcégek a szerves trágyát eljuttatják a farmerekhez, akik ezzel javítani tudják a talajuk termelékenységét.

A jövőben megszűnhet

A holland előadó ezután rátért a különböző kémiai szerek témakörére, szerinte ezek használata a jövőben megszűnik, ez az unió döntéshozóinak napirendjén is szerepel.

– Akik nálunk növénytermesztéssel foglalkoznak, azok szinte kivétel nélkül előre tekintenek, mellőzik a vegyszerek használatát, ezt a szemléletet Hollandiában nem is növényvédelemnek hívjuk, hanem van rá egy angol kifejezésünk, mégpedig a „plant health” – mondta Hans Coobs, majd hozzátette: jogos lehet a gazda kérdése: akkor mivel, hogyan fogják megvédeni növényeiket a gombabetegségtől, a fertőzésektől és a különböző kártevőktől? A holland szakember szerint erre a kérdésre a válasz a génmódosításban keresendő, mely náluk már negyven éve létezik mint lehetőség, és még senkinek nem lett tőle semmi baja, viszont a növények ellenállóbbá váltak.

– Ennyi ember táplálására nincs és nem is lesz más lehetőség, a jövő, a Föld népességének növekedése ebbe az irányba tereli a mezőgazdaságot – fogalmazott meg a magyar állásponthoz képest merőben eltérő véleményt Hans Coobs, majd előadása végén áttért a precíziós mezőgazdaság térnyerésére. Úgy véli, a termőföldön kiépített szenzorok a nem túl távoli jövőben a gazda szemei és fülei lesznek, lehetőség nyílik arra, hogy egy mobiltelefonnal a kezünkben monitorozzuk és figyeljük a növényeink fejlődésének állapotát és a terméshozamokat.

A kulcsszó az adatelemzés lesz, ez pedig meg kell hogy változtassa az oktatást is, ahogy a robotika mezőgazdasági térnyerése a munkaerőpiacra is hatással lesz.

Kell az angoltudás

– El kell fogadnunk ezeket a változásokat, ahogy azt is, hogy a mezőgazdaság nemzetközivé fog válni, ehhez pedig szükség lesz az angol nyelv elsajátítására.

A hagyományos mezőgazdaság Hollandiában már megszűnőben van, egyre inkább háttérbe szorul a kémiai védekezés és a permetezés, az üvegházakban pedig már pici, önjáró robotok figyelik a növények fejlődését és a kár­tevők megjelenését. Az agrárium következő lépcsőfoka a robottechnológia teljes térhódítása, s azok a technológiák, amik az elmúlt évtizedekben meghatározták a mezőgazdaságot, végérvényesen el fognak tűnni – zárta előadását Hans Coobs.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában