Kicsi, szőrös és a miénk

2019.10.19. 15:54

Tornyospálcán szépen terem a kivi

Nem permetezik a tornyospálcai kivit, legfeljebb egy kevés tápoldatot kap.

Pinkova László a kivilugas árnyékában

Azt biztosan sokan tudják a kiviről, hogy némi A-, nagy mennyiségben B-, C- és K-vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket tartalmaz, és napi három darab elfogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, ám azt talán kevesebben, hogy Pinkova László tornyospálcai kertjében is megterem. Ha valaki megyénkben almát, meggyet vagy sárgabarackot, netán diót termeszt, arra nem igazán kapjuk fel a fejünket, de az azért nem nevezhető mindennaposnak, ha valaki kivilugast nevelget a kiskertjében.

– Édesapám mindig is szerette a kivit, én csak azóta fogyasztom szívesen, mióta megterem nálunk – kezdte lapunk tájékoztatását Pinkova László, aki számára kikapcsolódást jelent a kertészkedés. A harmadik ikszhez közeledő tornyospálcai fiatalember civilben raktárosként dolgozik a nyírbátori Diehl-nél, a húzós munkanapok után szeret elbíbelődni a kertben található növényekkel, s most a kivilugasa a szíve csücske.

Egy porzó és egy termő

– A szüleimtől és a nagyszüleimtől örököltem a kertészkedés iránti fogékonyságot. És miért pont a kivi? Nem is tudom… Először az interneten futottam bele egy cikkbe, ami a termesztésével foglalkozott, majd eldöntöttem, hogy én is belefogok. A szakcikkben olvastam, hogy hazánkban is megterem, így rendeltem a világhálón egy porzó és egy termő egyedet. Ez volt 2015-ben… – emlékezett vissza a kezdetekre Pinkova László. Az első két évben nem volt termés, ám ez sem szegte kedvét a kivi termesztését autodidakta módon elsajátító fiatalembernek, s lelkesedését tavaly már siker koronázta: az idén várhatóan több száz szőrös kis gyümölccsel ajándékozza meg a kert filagóriájára felfuttatott kivilugas.

– A mi kivink sokkal finomabb, mint amilyenekhez a nagyáruházakban hozzá lehet jutni, hiszen nincs permetezve, legfeljebb tápoldatozva. Egyébként a gyümölcs nem igényel különösebb gondozást, öntözni kell, s nagyjából ennyi. A filagóriánkon, amelyre a kivit felfuttattuk, korábban szőlőt termesztettünk, de nagyon sok gondunk volt vele, így lecseréltük a kivire. Mivel édesapám imádja és korábban is nagyon szerette a kivit, nem bántuk meg a váltást – mondta Pinkova László, majd hozzátette: a szüret egy hónap múlva kezdődik.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában