Nyíregyháza

2020.01.27. 19:24

Olcsó mézet igen, beporzást azonban nem lehet importálni

A rossz minőségű, kínai méz visszaszorítása és a méhek mentése a céljuk.

Fotó:

Spanyol és magyar méztermelők tüntettek hétfőn Brüsszelben azzal a céllal, hogy felhívják az Európai Bizottság figyelmét az ágazatot ellehetetlenítő problémákra. Nem ez volt az első ilyen megmozdulás, korábban Párizsban és Amszterdamban is utcára mentek a termelők a hazánkban bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezésében.

A tíz európai országot tömörítő, főként méhészek alapította szervezet azért küzd, hogy megóvja az uniót a méhek kipusztulásától és a rossz minőségű, kínai mézek túlsúlyától. A Nyíregyházi Méhészek Egyesülete is szimpátiatüntetést tartott hétfőn Nyíregyháza belvárosában.

Nem éri meg méhészkedni

– Tizenhat éve demonstráltunk először Brüsszelben az uniós mézpiac negatív folyamatai ellen, majd 2015-ben ismét felemeltük a hangunkat pontosan ugyanezért. Érdemi változás azóta sem történt – mondta el lapunk érdeklődésére Hok József.

Az egyesület elnöke kifejtette: a méhészeti ágazattal bíró uniós országok agrárminiszterei – köztük Nagy István is – azt kérték az Európai Bizottságtól, vizsgálják felül az irányelveket, ugyanis sokkal szigorúbban meg kellene határozni és a mézes üvegen feltüntetni, hogy mely országból származik a termék és milyen arányokban tartalmaz európai és más eredetű mézet.

– Ma piaci alapon nem éri meg méhészkedni, ha pedig nem lesznek méhészek, nem lesznek méhek sem, amik beporozzák a növényeket és összeomlik a mezőgazdaság, valamint az élelmiszeripar. Olcsó mézet lehet importálni, de beporzást nem – jegyezte meg elkeseredetten Hok József egyesületi elnök.

A Tiszavasvári és Vidéke Méhész Egyesület első embere, Dohos László szerint a termelők nem csak azt viselik nehezen, hogy alacsony a méz ára, hanem azt is, hogy vontatott az értékesítés.

Nullán vagy mínuszban

– A hazai méhészek jelentős mértékű értékesíthető mézet nem tudnak termelni, minimális beporzást tudnak produkálni, ami még ellátja a gyümölcsösöket, de a nagyobb termelési területeken a megporzó rovarok száma komolyan visszaesett, ezáltal csökkenhetnek a termésátlagok is.

– Évek óta önköltségi ár alatt értékesítjük a mézet, ráadásul a rapszodikus időjárás miatt az utóbbi években az akáctermés drasztikusan csökkent, ami javíthatná az eladásból származó bevételeket, ennek következtében folyamatosan nullán vagy mínuszban vagyunk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában