Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.01.07. 20:00

Sütőipar: áremelést hozhat a béremelés

A január elsején hatályba lépett rendelet kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

Forrás: KM-archív

Fotó: Peter Sipeki

A 2019-es esztendő utolsó napjaiban jelent meg a 2020-as minimálbér és garantált bérminimum kötelező emeléséről szóló kormányrendelet.

A január első napján hatályba lépett jogszabály értelmében a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2020. január 1-jétől havibér ­alkalmazása esetén 161 000 forint, hetibér esetén 37 020 forint, napibér alkalmazása esetén 7410 forint, órabérnél 926 forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén 2020. január 1-jétől havibér esetén 210 600 forint, hetibér esetén 48 420 forint, napibérnél 9690 forint, órabérben 1211 forint.

Körképünkben arra voltunk kíváncsiak, a munkáltatók miként tudják kigazdálkodni a béremelést, hogyan érinti őket a változás.

Muszáj közelíteni

A megyeszékhelyen működő 4S-2000 Kft. 100 alkalmazottat foglalkoztat. A gépipari vállalkozás dolgozóinak 5-10 százalékát érinti a január elsejével életbe lépő kötelező minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés.

Soltész Attila, a 4S-2000 Kft. ügyvezetője úgy véli, hogy ezt az emelést egyébként is meg kell lépni, hiszen a kis- és középvállalkozások bérszínvonalát muszáj közelíteni a multinacionális cégekéhez, versenyképes csak így maradhat ez a szektor, csak így tudják megtartani a dolgozókat.

A központi emelés magával húzza majd a bérminimum feletti fizetéseket is.

Cégünknél erről hamarosan megkezdődik egy várhatóan 1-2 hónapig tartó bértárgyalás – fogalmazott lapunk megkeresésére Soltész Attila, a gépalkatrész- és gépgyártással, fémmegmunkálással, gyártóeszköz-tervezéssel és -gyártással foglalkozó nyíregyházi vállalkozás ügyvezetője.

Nekik nem nyolc

Lakatos Tibor szerint a sütőipari cégeket nehéz helyzetbe hozza a kötelező béremelés. Mint mondta, nekik ez nemcsak nyolcszázalékos emelést jelent, hanem az éjszakai és a hétvégi pótlékok miatt jóval többet.

A sütőipar ezt nehezen tudja kigazdálkodni, így kénytelenek leszünk előbb-utóbb árakat emelni, vélhetően erre tavasszal kerül majd sor

– mondta lapunknak a Vela Kft. ügyvezető igazgatója. A Magyar Pékszövetség alelnöke hozzátette: ez nemcsak őket érinti hátrányosan, hanem az összes hazai sütőipari céget, azaz közel 900 vállalkozást.

– De ez még mind nem elég. Mivel ez az ágazat rengeteg importanyagot használ, a gyenge forint sem könnyíti meg a helyzetünket – fűzte hozzá Lakatos Tibor, a Vela Kft. ügyvezetője, majd aláhúzta: természetesen fontos a dolgozók foglalkoztatása és megtartása, az ő szempontjukból nézve a béremelés örömteli, más kérdés, a sütőipar hogyan tudja mindezt kigazdálkodni.

Komoly kihívás

– Ez az évek óta tartó minimálbér-emelés a teljes versenyszférában mozgatja a béreket – kezdte lapunk tájékoztatását Becser Zoltán. A Marso Kft. ügyvezetője szerint a kötelező béremeléshez hozzá kell igazítani szinte a teljes alkalmazotti létszámuk bérezését.

– A minimálbér-emelés egy jó alapot ad ehhez. A béremelések hatására az emberek zsebében több pénz marad, ez élénkítheti a fogyasztást, ez a mi szempontunkból is pozitív, hiszen ­kereskedőcég vagyunk. A másik oldalról szemlélve viszont azt sem szabad el­hallgatni, hogy a bérnövekményt nekünk is ki kell valahogyan termelnünk, ez a cégünk eredményessége szempontjából komoly kihívások elé állít bennünket – tette hozzá Becser Zoltán, a Marso ügyvezetője.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában