Pénz7

2020.03.06. 10:02

A pénz világának útvesztői

Gyakorlatban is hasznosítható tudást kaptak a Pénz7-foglalkozásokon részt vevő tanulók.

A pénzügyi biztonságról már az iskolában is lehet tanulni

Forrás: Pixabay

A Pénziránytű Alapítvány bázisiskolájaként a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium is részt vett a Nemzetközi Pénz7 programsorozatán. A rendezvény részeként önkéntes előadók is ellátogattak az iskolába, hogy a digitális és pénzügyi biztonságról beszélgessenek a tanulókkal.

– A program célja a középiskolások pénzügyi tudatosságának erősítése, 2017 óta minden tanévben csatlakozunk ehhez a kezdeményezéshez – mondta el lapunknak Huszárné Kádár Ibolya, az intézmény vezetője.

Huszárné Kádár Ibolya

– Szinte naponta hallhatunk híreket adathalászatról, bankkártyás visszaélésekről és a fintech technológia problémáiról, ezért fontos iskolai keretek között átadni a pénzügyi világgal kapcsolatos tudást a diákoknak.

Sok tantárgyhoz kapcsolódik

Az intézményvezető hozzátette: bár a gimnáziumokban nincs lehetőség külön tantárgyat szentelni a témának, megtalálták a módját annak, hogy belecsempésszék az információkat a tananyagba. Például történelem-, matematika-, földrajz- és életvitel­órákon is szó esik a kapcsolódó anyagoknál a pénzügyi tudatosságról, illetve a kollégiumban is rendszeresen szerveznek kapcsolódó foglalkozásokat.

– Minderre a pedagógusokat is fel kell készíteni: ehhez átfogó és szakszerű segítséget kapunk a Pénziránytű-hálózattól – árulta el lapunknak Huszárné Kádár Ibolya. – Ez öt- vagy akár ­harmincórás képzéseket is jelent a tanároknak, akik többek között letölthető szemléletes animációkat kapnak például a tőzsde működéséről vagy a bankrendszer felépítéséről, amit beépíthetnek az órai anyagba. Sőt, már elérhetőek olyan kapcsolódó feladatgyűjtemények, melyek segítik a felkészülést az érettségire, hiszen például történelemből a 12. évfolyamos diákok pénzügyi és vállalkozási ismeretekről is tanulnak.

Fontos a felkészülés

Az intézményvezető arról is beszélt, hogy rendszeresen alkalmazzák a Pénziránytű segédanyagait, a játékosítás jegyében a diákok különböző kvízeket tölthetnek ki, illetve megjelennek az olyan XXI. századi kompetenciák, mint a kooperáció és kritikus gondolkodás. Akármilyen hihetetlennek hangzik, akár még egy testnevelésóra is bekapcsolódhat a tematikába, hiszen a csapatszellem fejlesztésére tökéletes környezetet teremt.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában