gazdaság

2020.04.28. 12:07

Gluténmentes keksz készül édesburgonyából Apagyon

Őszre tervezik a 4 milliárd forintból épülő apagyi üzem átadását.

Hegedüs István, a Nyírségi Édesburgonya Zrt. vezetőjének álma beteljesedni látszik – a háttérben az Apagy mellett épülő feldolgozóüzem

Fotó: Pusztai Sándor

– Amikor 2016-ban megálmodtuk és kidolgoztuk a Nyírségi Édesburgonya Programot, az első lépésünk az volt, hogy válaszokat adjunk, megoldásokat javasoljunk azokra az új kihívásokra, melyek a klímaváltozással összefüggésben felmerültek. Csak egy példa: 1995 óta 2,7 Celsius-fokkal emelkedett hazánkban az átlaghőmérséklet, ami egy új helyzetet teremtett, teremt a növénytermesztésben is.

Az egyik ilyen válasz az édesburgonya-termesztés lehet, hiszen a növény remekül „megél” a nyírségi homokon, nem mellesleg rendkívül egészséges

– mondta lapunknak Hegedüs István, a Nyírségi Édesburgonya Zrt. vezérigazgatója.

A program beindulásakor a cég gazdálkodókat keresett, akiknek palántát adott, és megmutatta nekik az édesburgonya-termesztés alapvető lépéseit, valamint igyekezett magát az édesburgonyát mint fogyasztási cikket megismertetni a termelőkkel, fogyasztókkal egyaránt – mint azt Hegedüs István kiemelte, ebben a időszakban rengeteget segített és dolgozott Szanyi Attila, a cég egyik vezető munkatársa.

Hegedüs István szerint ez a szakasz lezárult, a megyei gazdák „megtalálták” a pozícióikat: van, aki saját célra palántát szaporít, valaki kereskedelmi forgalomba hozza az édesburgonyát, másik néven batátát, más pedig levet készít belőle. A vezérigazgató hozzátette: sok megyei önkormányzat, így Nyírjákó, Ilk, Máriapócs, Tiszamogyorós a növényt a közétkeztetésbe is „bevitte”.

Nagyipari keretek közt

– Itt tartunk most. Az eredeti célkitűzés viszont az volt, hogy megoldjuk az édesburgonya továbbfeldolgozását, bekapcsolódjunk a feldolgozóiparba, az ültetést, a betakarítást pedig nagyipari keretek közt végezhessük. Ez sokkal gyorsabb, sokkal hatékonyabb, a feldolgozóipart ugyanis csak ilyen rendszerben lehet megfelelően kiszolgálni – emelte ki Hegedüs István, akinek álma megvalósulni látszik: a 41-es út mellett, Apagy közelében jelenleg is épül az édesburgonya-feldolgozó üzem.

– Kiss István apagyi polgármesterrel sikerült mindenben megegyezni, azt gondolom, ez a beruházás mindenki számára előnyös.

Jó a termesztőnek, jó a településnek és persze jó a cégünknek is

– fogalmazott Hegedüs István. Várhatóan szeptemberre készül el a feldolgozóüzem, melyben a tervek szerint gluténmentes édesburgonyakekszet fognak előállítani.

Hegedüs István szerint ez a homogenizált élelmiszeripari kategóriába tartozó speciális keksz a korszerű és egészséges táplálkozás része lehet, hiszen a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. A tervek szerint az üzem kilencven százalékban az európai piacot látja majd el, tíz százalékot vihet el a hazai piac.

Ez a keksz egy teljesen új magyar termék lesz

– summázott a cégvezető, aki a beruházás részleteivel kapcsolatban elmondta: 499 millió forintot egy uniós pályázaton pályázaton nyertek el, a beruházás összértéke 4 milliárd forint. Az üzemben működhet majd Európa első elektromos sütőkemencéje, a különböző munkafolyamatok során fosszilis energiát nem fognak használni, csakis megújuló (napenergia) vagy megújítható energiát (elektromos áram), éppen ezért nevezte lapunknak Hegedüs István „zöldüzemnek” az épülő apagyi feldolgozóüzemet.

Ahogy már említettük, az ültetést és a betakarítást gépesíteni szeretné a cég. Hegedüs Istvánnak feltettük a kérdést: ezeket az eszközöket a megyei gazdálkodók honnan fogják beszerezni? A cégvezető szerint a dohánytermesztésben használt gépek erre a célra is megfelelőek, így ezzel szerinte nem lesz probléma.

Új munkahelyek

Míg a mostani vírushelyzet alatt egyre több helyről hallani leépítésekről, kényszerszabadságolásról, átszervezésekről, addig a Nyírségi Édesburgonya Zrt. fejleszt és munkahelyeket teremt – ez a beruházás esetében még inkább örvendetes.

Az első évben 35 új alkalmazottal bővülhetünk, amikor elérjük a teljes kapacitást, reményeink szerint 62-en dolgoznak majd az apagyi üzemben.

– Természetesen az a legfőbb cél, hogy helyi szakembereket, dolgozókat foglalkoztassunk. Jelenleg a vezetői csapatot építjük, szakmai vezetőket és menedzsereket keresünk, több pályázatot is meghirdettünk – közölte Hegedüs István, aki leszögezte: ugyan a nagyipari termesztés és feldolgozás felé kacsingatnak, a kiskerti gazdák kezét sem fogják elengedni, számukra ugyanúgy biztosítják majd a palántákat és a szakmai támogatást.

Tarnavölgyi Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában