Agrometeorológia

2020.04.21. 17:30

Sokfelé esett kár Szabolcs-Szatmár-Bereg gyümölcsöseiben

Április harmadik hete az átlagnál melegebb napokat hozott, ugyanakkor ismét megyeszerte előfordultak károkozó fagyok.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt időszak száraz jellegét és igencsak hullámzó hőmérsékleti alakulását a már hosszú ideje kitartó anticiklonális hatásoknak, azaz a magas légnyomású uralomnak köszönhettük. A húsvéti ünnepek kellemes hőmérsékletei után a hét elején, az anticiklon peremén északról érkező hideg levegő vetette vissza a felmelegedést.

A korábbi, 20 fok feletti értékek helyett egy-két napig csak 10-15°C közötti csúcsértékeket mérhettünk, miközben a még mindig igen száraz levegő okozta erős hőingás ismét fagy elleni védekezésre kényszerítette a gazdákat a gyümölcsösökben, kiskertekben, a hideg légtömeg nyugalomba jutása után ugyanis nagy területen fagyott, néhol két egymást követő hajnalon is.

A legalacsonyabb minimumok 15-én virradóra alakultak ki, ekkor általában mínusz 2 – mínusz 3 fok körüli fagyot mértünk. A megye délnyugati-nyugati tájain és a nagyobb városok közelében ennél kicsivel gyengébben, de szintén fagyott, arrafelé fagypont és mínusz 1 fok közé esett a legalacsonyabb érték. A mély fekvésű, védett, fagyra egyébként is hajlamos körzetekben, valamint a keleti-északkeleti tájakon mínusz 3 – mínusz 7 fokig zuhant a hőmérő higanyszála, beállítva ezzel egy újabb napi minimumhőmérsékleti rekordot.

Bár ez a lehűlés valamivel gyengébbnek bizonyult a hónap eleji hideghullámnál, sajnos a legtöbb csonthéjas, valamint az almatermésűek virágzásával épp egybeesett, így ismét sokfelé esett változó mértékű kár a gyümölcsösökben.

A hét hátralévő részében ütemes felmelegedés következett, mely mindössze három napon belül többfelé meghozta az első nyári-, azaz 25 fok feletti csúcsértékű napot is, illetve fokozatosan enyhültek az éjszakák, megszűntek a fagyok. A hét legvégére újabb hűvösebb légtömeg érkezett, mérséklődött a felmelegedés, de így is enyhe maradt az idő, s összességében a hét 1,5-2 fokkal melegebbnek bizonyult a harminc éves átlagnál.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása április harmadik hetében (Nyíregyháza)

A jobbára kellemesen enyhe hőmérsékleteken kívül az átlagot bő másfélszeresen meghaladó napfénytartam említhető pozitívumként, ami az időjárásunkat meghatározó száraz, enyhe légtömeget illeti. Ezzel azonban együtt járt a fokozott párolgás és a csapadék hiánya is, igaz, a hét eleji lehűléssel területi átlagban 2-4 mm eső összegyűlt az átvonuló kisebb esők, záporok nyomán.

A 3-4 mm-es napi párolgási veszteséggel szemben ez a mennyiség nem volt elegendő az egyre jobban kibontakozó szárazság mérséklésére, így a talajok felső 5-10 cm-es rétegének nedvességtartalma sokfelé csökkent a friss vetések csírázása szempontjából kritikus szint alá.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!