Gyakornokság

2020.08.05. 10:57

A cég és a hallgató is jól jár

Gyakornokoskodni jobban megéri diákszövetkezeten keresztül.

A legtöbb fiatal számítástechnikai vagy pénzügyi területen szerez értékes tapasztalatokat

Forrás: illusztráció / shutterstock

A klasszikus diákmunka és a diploma előtti szakmai gyakorlat hosszú időn keresztül két külön fogalomnak számított. Míg a tipikus diákmunkára diákszövetkezeteken keresztül jelentkeztek a fiatalok, addig szakmai gyakorlati helyet jellemzően maguknak kerestek, a cégek pedig egyedi munkaszerződéssel foglalkoztatták őket. Ez megváltozott: egyre több vállalat és diák ismeri fel, hogy gyakornoki munka is vállalható diákszövetkezeten keresztül, sőt ez mindkét félnek megéri.

Jobban járnak

– Ha egy cég egyetemi, főiskolai tanulmányait folytató hallgatókat, azaz gyakornokokat alkalmaz, jobban megéri diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatni őket, hiszen így mentesül a járulékfizetési kötelezettségek alól, másrészt a toborzást, a kiválasztást és a szükséges adminisztrációt a diákszövetkezet átvállalja – tájékoztatta lapunkat Tóth Rozália, a Prohuman Diákmunka operatív igazgatója.

A Prohuman Diákmunkán keresztül tavaly több mint 11 ezer fiatal talált munkát, közülük sokan gyakornokként. – Bár a diákok korábban inkább egyénileg kerestek maguknak gyakorlati helyet, és ha találtak, egyedi munkaszerződéssel dolgoztak, az utóbbi időben egyre több foglalkoztató szeretné kihasználni a diákszövetkezeti foglalkoztatásban rejlő adó- és járulékelőnyt – tette hozzá a szakember.

A diákmunkásként gyakornokoskodó diák bruttó bérét kevesebb közteher terheli, mint ha a cég a saját állományába venné őt. Az iskolaszövetkezetnek nem kell fizetnie a munkáltatói szociális, szakképzési és rehabilitációs hozzájárulást, amit munkaviszonyban igen, a diák bruttó bérét pedig csak az szja terheli, nyugdíjjárulék nem. Ez azt jelenti, hogy azonos nettó fizetés esetén a munkáltatónak több mint harminc százalékkal többe kerül egy gyakornok, ha saját állományába veszi, mintha iskolaszövetkezeten keresztül alkalmazná. Így gyakornokoskodni a fiataloknak is megéri, hiszen a diákszövetkezet számos vállalattal áll kapcsolatban, így több lehetőség közül választhat, könnyebben találhat számára megfelelő profilú munkahelyet, de a járulékmentesség miatt a bér is magasabb lehet. Ha mégsem válnak be az együttműködéshez fűzött remények, a diákszövetkezet tud segíteni, hogy egy másik vállalatnál újra elhelyezkedjen, vagy akár más jellegű gyakornoki pozícióba kerüljön a hallgató.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában