Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.09.21. 17:30

Erősíteni kell hazánk élelmiszer-gazdaságát

A kormánynak az a célja, hogy fejlessze a magyar tulajdonú élelmiszer-gazdaságot.

Fotó: Dodó Ferenc

A közelmúltban megyénkben járt dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, amikor Fehérgyarmaton átadtak egy termelői piacot és a helyi konzervgyár megújult gyártósorát. A miniszter a helyszínen válaszolt lapunk kérdéseire.

– Bár nagy ütemben erősödik a hazai ipar – fejtette ki a miniszter –, meghatározó mértékben agrárország vagyunk. Az agrárium termékei viszont csak akkor válnak élelmiszerekké, ha ezeket feldolgozzuk, becsomagoljuk, és felkerülnek az áruházláncok polcaira. Ezt a komplex eljárást kell erősíteni Magyarországon.

A kormánynak az a célja, hogy fejlessze a magyar tulajdonú élelmiszer-gazdaságot, lehetőleg minél több vidéki helyszínen, mert így a vidék megtartóképessége is javul.

– Ha sikerül helyben munkahelyeket teremteni, az emberek nem kényszerülnek arra, hogy elhagyják lakóhelyüket, ingázzanak vagy elköltözzenek, mert helyben is boldogulhatnak.

Fontos kutatások, fejlesztések

– A termelői piacok jelentősége abban rejlik, hogy ez a legrövidebb út, amelyen a Magyarországon előállított élelmiszeripari termékek a termelőktől a vásárlókhoz kerülhetnek. Ez most, ebben a járványhelyzetben talán még nagyobb jelentőséggel bír. Tavasszal voltak olyan pillanatok, amikor úgy tűnt, hogy ellátási nehézségekkel is küzdenünk kell, ez is ráirányította a figyelmet a lerövidített élelmiszeripari, kereskedelmi láncra.

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelenleg több mint huszonöt kutatást, fejlesztést támogat szerteágazó területeken. Most talán a lélegeztetőgép-fejlesztés és -gyártás, valamint a maszkok és fertőtlenítők előállítása került reflektorfénybe. Fontos megemlíteni, hogy gyógyszerkutatásba is kezdtünk, olyan hatóanyagokat fejlesztünk és gyártunk, amelyek enyhítik a vírus tüneteit.

Mindezek mellett továbbra is kiemelt feladat az élelmiszer-ellátás biztosítása, illetve azoknak a magyar tulajdonú élelmiszeripari vállalatoknak a támogatása, melyek termékeiket nem külföldről hozzák be, hanem Magyarországon állítják elő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában