Nyíregyháza

2021.01.20. 20:00

Segítség a válsághelyzetben

Jelenleg 467 ügyfelét 1,7 milliárd forinttal hitelezi a PRIMOM Alapítvány.

TG

A mikro-, kis és középvállalkozásokon segítenek az alapítvány hitelkonstrukciói | Illusztráció: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A PRIMOM Alapítvány évtizedek óta megbízható partnere a térség mikro-, kis- és középvállalkozásainak speciális, vállalkozásra szabott szolgáltatásaival, kiemelt feladatának tekintve a megyei gazdálkodók pénzügyi helyzetének javítását a szakmai tanácsadás mellett kedvező hitelkonstrukcióival is.

A nehézségek enyhítésére

– Az alapítvány kuratóriuma tavaly decemberben úgy döntött, hogy a járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére a saját forrású, áthidaló hitel feltételeit módosítja, így a jövőben a konstrukció nemcsak beruházásra és forgóeszközre használható, hanem minden további olyan költségre, ami a vállalkozás működésével kapcsolatban felmerül, mint például a bérköltség vagy a bérleti díj – tájékoztatott Hargitainé Tolnai Andrea, a ­PRIMOM mikrohitel-igazgatója.

A konstrukcióval kapcsolatban elmondta, maximum 5 millió forint hitelösszeg igényelhető, maximum 5 év futamidőre, fix 4,9 százalékos kamattal, a vállalkozások pedig legfeljebb 2 hónap türelmi idővel élhetnek, mely időszak alatt csak a kamatot kell törleszteniük.

Az Országos Mikrohitel Alap és a Helyi Mikrohitel Alap keretében továbbra is akár 2-szer 10 millió forint hitelt is kaphatnak a vállalkozások fejlesztéséhez, működtetéséhez.

– A kedvező konstrukcióval a kezdő vállalkozások is élhetnek, de őstermelők, őstermelő családi gazdaságok és családi mezőgazdasági társaságok is igénybe vehetik. A mikrohitel előnye, hogy nincsenek rejtett költségek, a törlesztés rugalmas, az előtörlesztés vagy a lejárati idő előtti visszafizetés díjmentes. A folyósítás előre történik, egy összegben a pozitív bírálatot követően.

A mikro-, kis és középvállalkozásokon segítenek az alapítvány hitelkonstrukciói | Illusztráció: MW-archív

Hozzátette, az alapítvány továbbra is figyel a vállalkozások visszajelzéseire és a gazdasági környezet változásaira, így a hitelek mellett továbbra is ingyenesen biztosítja a gazdálkodók számára a tanácsadást hazai és nemzetközi piaci vonatkozásokban egyaránt, de üzletfejlesztési tanácsadással, inkubációs szolgáltatással igyekszik megkönnyíteni partnerei számára a válság miatti nehezebb működést.

A mikrohitel-igazgatótól megtudtuk, hogy az alapítvány tavaly júniusban a koronavírus gazdasági nehézségeinek áthidalására egy 300 millió forint keretösszegű hitelkonstrukciót is létrehozott, mégpedig saját forrásból, a keret közel 3 hónap alatt kimerült, mely azt bizonyítja, hogy a vállalkozásoknak nagy segítséget jelentett ez a szabad felhasználású termék. Jelenleg 467 ügyfelét 1,7 milliárd forinttal hitelezi az alapítvány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában