Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.02.09. 20:00

Mentőöv a vállalkozásoknak

Megyénkben eddig több mint 500 vállalkozás igényelte közel 3000 munkavállaló részére a bértámogatást.

KM

Az igényelhető maximális összeg személyenként havi bruttó 241 500 forint | Fotó: MW-archív

Fotó: Balogh Ákos

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részét képező ágazati bértámogatást a turizmus, a vendéglátás, a szabadidő szektorokban működő, a tevékenységüket a járvány terjedésének lassítása érdekében szüneteltetni vagy korlátozni kénytelen cégek igényelhetik. A program célja, hogy a szakemberek a pályán maradhassanak, és az ágazati bértámogatás minél több munkahely megőrzését segítse a veszélyhelyzet idején.

A bruttó bér fele

A munkaadó a támogatás iránti kérelmét a munkavállaló foglalkoztatása helyének megfelelően, illetve amennyiben ez nem állapítható meg egyértelműen, abban az esetben a munkáltató választása szerinti székhelyének vagy telephelyének illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalához nyújthatja be.

Az igényelhető maximális összeg személyenként havi bruttó 241 500 forint | Fotó: MW-archív

A korlátozások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások részére a munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabére 50 százalékának megfelelő összegű támogatás nyújtható. Az igényelhető maximális összeg személyenként havi bruttó 241 500 forint. A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a munkabérek után, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti.

A kormány a munkáltatók helyzetének könnyítése érdekében módosította a vonatkozó kormányrendeletet, így ha a munkáltató februárban adja be a kérelmét, a támogató határozat meghozatalával egyidejűleg az érintett kormányhivatal főosztálya gondoskodik a támogatott hónapokra (novembertől februárig) járó pénzösszeg egyösszegű kiutalásáról.

A jogszabály-módosítás nagymértékben segíti a nehéz helyzetben lévő vállalkozások működőképességének megőrzését, mivel így előlegként hozzájutnak a teljes támogatáshoz.

Folyamatosan egyeztetnek

Az Ágazati bértámogatási programban elérhető támogatást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében eddig több mint 500 vállalkozás igényelte közel 3000 munkavállaló részére. Megyénk esetében eddig több mint 2500 dolgozó bértámogatásáról született már döntés.

Az érintett vállalkozások döntő többségben szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás szektorban működnek. A megítélt közel 800 millió forintból hétfőig valamennyi érintett hozzájutott a számára megítélt támogatáshoz. A megyei kormányhivatal munkatársai folyamatosan egyeztetnek és segítik a munkáltatókat, hogy a lehető legrövidebb időn belül lehessen a kérelmekkel kapcsolatos esetleges hibákat orvosolni, és mielőbb hozzájuthassanak a határozatban megítélt támogatási összeghez – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában