Baktalórántháza

2021.04.30. 11:30

Élmények és biztonság: ezek a jövő vendéglátásának alapjai

A járvány utáni helyzet új megoldásokat követel.

SZA

A megváltozott szokások új kihívások elé állítják a vendéglátásban dolgozókat

Fotó: MW-archív

– Az élményszerű gasztronómia és a biztonság elegye alkotja a jövő vendéglátását – véli Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, a baktalórántházi Feny­ves Szálloda és Konferencia Központ tulajdonosa, aki szerint az éttermek, hotelek vezetőinek a lehető legrövidebb időn belül alkalmazkodniuk kell azokhoz a kihívásokhoz, amelyek elé a járvány állította őket.

Átalakultak a szokások

– Az új helyzet új megoldásokat követel a turizmusban, vendéglátásban dolgozóktól, de nemcsak nekünk kell átállítanunk a gondolkodásmódunkat, hanem a vendégeknek is. Az elmúlt 15 hónapban átalakultak az étkezési szokásaink: azzal, hogy az emberek jóval több időt töltöttek otthon, mint a járvány előtt, és azzal, hogy megváltozott a munkarend s a családi napirend, sokan nem akkor étkeztek, amikor az ideális, és olyanok is fakanalat ragadtak, akik korábban nem.

A találkozási pontok is máshová tevődtek át, az emberek benzinkutak parkolójában vagy éppen autómosókban ültek le beszélgetni a járvány miatt kialakított kávézójellegű büfékben.

– Ezek a változások önmagukban is kihívások elé állítanák a vendéglátással foglalkozókat, és ezekhez jön még az étterembe, szállodába járók biztonság iránti igénye, amire ugyancsak reagálnunk kell. Egyrészt el kell felejtenünk, hogy nagy létszámú vendéget fogadjunk kisebb légterű helyiségben – ez érinti a nagyobb családi eseményeket, esküvőket –, másrészt úgy kell fogadnunk és kiszolgálnunk a hozzánk érkezőket, hogy az a lehető legkevesebb személyes érintkezéssel járjon.

Krivács András

– A jelenlegi helyzet a korábbinál pörgősebb, frissebb, a szezonalitásra még nagyobb hangsúlyt fektető kínálatot igényel, ami azzal jár, hogy eltűnnek a regényvastagságú étlapok, és a helyüket a folyamatosan változók veszik majd át. Mindenkinek a saját lehetőségeit figyelembe véve kell alkalmazkodnia a helyzethez, mi például úgy oldjuk meg a biztonságos távolságtartás betartását, hogy bizonyos asztalokat pihentetünk. A két nagy szervizünk, az ebéd és a vacsora térben és időben is elkülönül, és csak azokat fogadjuk, akik előzetesen asztalt foglaltak. Érintésmentes az étlapunk, és amikor majd újra fogadhatunk szállóvendégeket, a self cheking point segítségével a bejelentkezés is kontaktmentes lesz. A vendégeinket egy QR-kóddal rávezetjük arra az oldalra, ahol ők maguk adhatják meg az adataikat, így csak akkor érintkeznek a recepcióssal, amikor átveszik a szobakártyájukat.

Lesz erre igény

– Azt gondolom, az utazók a jövőben olyan szállodákat választanak majd, ahol a lehető legkevesebb emberrel találkoznak. A vendéglátóhelyek érdeke korábban ennek éppen az ellenkezője volt, ám a korlátozások feloldásával új időszámítás kezdődik, most a legfőbb szempont a túlélés. A biztonságra kell törekednünk és elérni azt, hogy a vendégek ne csak három-négy hónapban gondolkodjanak, amikor a pihenés és a kikapcsolódás szóba kerül. Ez a vendéglátóhelyektől is változásokat követel: olyan élményeket és programokat kell biztosítaniuk, amelyek miatt minden évszakban érdemes náluk eltölteni néhány napot – mondja Krivács András, aki szerint ezeket a lépéseket minden étteremnek és szállodának meg kell tennie, ha talpon akar maradni.

– A koronavírus-járvány komoly átalakulásokat indított el ebben a szegmensben: azok az éttermek, amelyek tavaly március óta lehúzták a rolót, nagy valószínűséggel 1–2 éven belül a pandémia nélkül is bezártak volna, a Covid–19 csak felgyorsította ezt a folyamatot.

Én optimista vagyok, mert tudom, hogy ha dobozban, félórával az étel elkészülte után kapunk meg egy ételt, az meg sem közelíti azt az élményt, amikor egy jó társaságban, egy kellemes helyen, szépen feltálalva kapjuk meg a frissen készített fogásokat.

– Erre továbbra is lesz igény, nekünk egy dolgunk van: a vendégeinknek a jövőben a kiváló minőség mellett a biztonságérzetüket is szavatolnunk kell.

SZA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában