Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.06. 20:00

Emelkedő takarmányárak

A kukorica mázsája 8000, a napraforgóé és a szójáé 20 ezer forint körül van.

TG

A Mada-Hús Kft. működése a járvány alatt is stabil | Fotó: Mada-Hús Kft.

– A takarmány drágulása tavaly ősszel kezdődött, és vélhetően legalább egy éven keresztül a mostanihoz hasonló árakra számíthatunk. Jelenleg a kukorica mázsája 8000, a napraforgóé és a szójáé 20 ezer forint körül van – mondta Veres Péter, aki Kálmánházán foglalkozik állattenyésztéssel, közel hatszáz sertést gondoz.

A gazda szerint azért drága a takarmány, mert Kínában most indítják újra azokat a telepeket, melyeken az afrikai sertéspestis miatt több mint százmillió állatot leöltek korábban.

– Kína a világ minden szegletéből takarmányt vásárol, az amerikait is beszippantja, így ebből nagy a kereslet a világpiacon. Mivel a hazai fogyasztói árak nem emelkedtek ugrásszerűen, ezért a takarmány árának emelkedését nem tudom az élő sertés értékesítésénél érvényesíteni – fogalmazott Veres Péter, aki Tornyospálcára adja el az élő sertést, nettó 450 forintért kilogrammját.

– Németország a vírus miatt elvesztette legfontosabb kereskedelmi partnerét, már ami a sertést illeti, Kínát, most Európában túlkínálat van sertéshúsból. Ez a helyzet szerintem egy éven belül változhat meg, ezután lehet az élő sertés ára magasabb, ahogy a fogyasztói árak is emelkedhetnek – tekintett előre Veres Péter.

A Mada-Hús Kft. működése a járvány alatt is stabil | Fotó: Mada-Hús Kft.

– Tavaly október óta három lépcsőben emelkedett a különböző takarmányfélék, úgymint a legfontosabb fehérje-alapanyag, a szója, vagy a szemestakarmányok, mint például a kukorica vagy a búza ára, a késztápokért pedig 15-20 százalékkal többet kérnek el. Ezt az emelkedést viszont jó ideig nem követte a malac vagy a hízósertés kilónkénti ára – vélekedett Varga Balázs, a Mada-Hús Kft. ügyvezetője.

A cégcsoport gondoz egy 1500 kocás sertésállományt Vásárosnaményban, emiatt a takarmányárak emelkedését alaposan megérezték. Varga Balázs szerint szükségszerű volt, hogy ezt az emelkedést az élő sertés ára is kövesse, ez jelenleg 450 forint kilogrammonként, de ez is viszonylagos, tavaly ilyenkor 560 forintot adtak az élő sertés egy kilogrammjáért, de másfél hónapja csak 350 forintot.

Ez a drasztikus emelkedés a fogyasztói árakban csak kisebb mértékben jelent meg, de ha a takarmányárak tovább nőnek, akkor emelkedni fog a sertéshús ára, ami a bolti áraknál is érezhető lesz.

– Mivel a beszerzési költségeink is növekedtek az elmúlt hónapokban, nekünk is hozzá kellett „nyúlnunk” a bolti árainkhoz – mondta a megyében több húsbolttal, Nyírmadán vágóhíddal, Nagykállóban csontozóüzemmel, Vásárosnaményban sertésteleppel (ezt a Pig & Hús Kft. működteti) rendelkező cégcsoport képviseletében Varga Balázs.

Kína és a koronavírus

A Mada-Hús Kft. ügyvezetője szerint a piaci árak ingadozásának legfőbb oka a koronavírus, a takarmányárak emelkedése pedig a kínai piaci folyamatokra vezethető vissza.

– Bennünket is elért a Covid, most is vannak karanténban családi érintettség miatt dolgozóink. Tavaly csak pár napra kellett leállnunk, a működésünk stabilnak mondható, ezt látják az alkalmazottaink is. Ennek az egész vírusnak, ha lehet így fogalmazni, talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy a dolgozóink megtapasztalhatták, nálunk akkor is van munkalehetőség, amikor sok cégnek le kellett állnia. Látják, megbecsüljük őket, ez pedig jó hatással van és lehet a jövőben is a fluktuációra. Szerencsére nem kellett megválnia a cégcsoportnak senkitől, most is ugyanannyian vagyunk, mint a vírus előtt.

A munkahelymegtartáshoz egy átmeneti támogatás formájában kormányzati segítséget is igénybe vettünk, sőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium kiírásában egy versenyképesség-növelő támogatásnak köszönhetően a nyírmadai vágóhídon bele tudtunk kezdeni egy komoly beruházásba

– tette hozzá Varga Balázs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában