Dohánytermesztés

2021.04.17. 10:25

Érzékelhető eredményre tör

Fiatal nyíregyházi szakembert választott a tagság a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének élére.

GB

Kenyeres Sándor

Forrás: a szerző

– Második generációs dohányosnak mondhatom magam, mivel édesapám 40 évig volt művezető a nyíregyházi dohányfermentálóban. Szüleim már a 70-es évektől dohányt termesztettek, bevonva a munkálatokba engem is, így közvetlen közelről tapasztaltam meg a dohánytermesztés fáradságos, szép munkáját, amit 4,5 hektár területen most folytatunk – árulja el pályaválasztásának családi indíttatását Kenyeres Sándor (48), a Madosz új elnöke, aki a márciusi tisztújításon nyerte el a 21 év áldozatos, aktív munka után távozó korábbi elnök, Bényei Illés posztját.

Kenyeres Sándor 1997-ben végzett a Nyíregyházi Főiskolán, s friss diplomával a zsebében a dohánygyár fermentálóüzemében kezdte a pályát.

Egyre több felelősség

– Hasznos volt számomra a területfelelősi munkakör. Közvetlenül érzékeltem, hogy a termesztett dohány minősége mennyire meghatározza a készáruét is. A feldolgozásban szerzett jártasság után átkerültem az agronómiára, ahol a termeltetésben kaptam szerepet. Agronómusként a termelők menedzselése volt a feladatom. A szerződések megkötésétől a beszállításig egész évben végig figyelemmel kellett kísérnem, valamint szakmailag segítenem a dohánytermesztő partnereink munkáját – idézi fel a tapasztalatszerzés szempontjából meghatározó időket Kenyeres Sándor.

Miután az ULT Magyarország Zrt. dohánytermesztői köre 2003-ban megalakította a Nyírségi Dohány Termelői Csoport (Nyidoter) Kft.-t, az ifjú szakember az új szervezetben folytatta agronómusi tevékenységét. Tizenhárom év elteltével lehetőséget kapott a csoport vezetésére. Ügyvezetője lett a magyarországi dohánytermesztés négyötödét képviselő Nyidoter Kft.-nek, ami nagyobb felelősséggel is együtt járt.

– A termesztők munkáját már nem közvetlenül, hanem a kollégáimon keresztül kellett irányítanom, megfelelve az elsődleges partnerünk elvárásainak. Emellett a cég ügyeinek koordinálása és a feladatok egységes elosztása is nagyobb figyelmet kívánt.

A tagság bizalmából

Ami a Madosz munkáját illeti, a szervezet 1999-es megalakulása óta figyelemmel kísérte, s a tagság bizalmából két éve került be a szövetség elnökségébe. Márciusban a küldöttek a Madosz elnöki posztjára jelölték, majd meg is választották Kenyeres Sándort.

– Köszönöm a tagság megtisztelő bizalmát. Igyekszem rászolgálni. Egyúttal szeretném megköszönni a korábbi vezetésnek az ágazatért tett erőfeszítéseit és elért eredményeit.

– Itt sorakoznak előttünk is az érdekképviseleti feladatok, hiszen egy új közös agrárpolitikai ciklus kezdődik az Európai Unióban. A támogatások feltételrendszerében eltolódás várható a környezetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság irányába. Az új szabályoknak való megfelelés komoly kihívás elé állítja az ágazat szereplőit, de meg kell felelnünk.

Nyitott együttműködés

– Néhány évvel ezelőtt már elindult a Fenntartható Dohánytermesztés Program, mely alapfeltétele az ágazat hosszú távú fennmaradásának. Ezen a területen együtt kell működni az elsődleges feldolgozókkal, hogy a dohánytermesztés jövedelmezőségét biztosítani tudjuk. Szeretném a jövőben szorosabbra fűzni a szakmai kapcsolatot a kormányhivatal Agrárügyi Főosztályával, a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei és országos vezetőivel. A javaslatokra, észrevételekre mindig nyitott elnök ­szeretnék lenni, bízom benne, hogy erőfeszítéseinknek rövidesen érzékelhető eredménye lesz – vallott terveiről a Madosz új elnöke.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában