Mezőgazdaság

2021.05.20. 07:00

Jól haladnak a vetéssel

Sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatt kialakult lemaradást.

TG

Hamarosan megyénkben is befejeződik a kukorica vetése

Forrás: Pusztai Sándor-Archív

Fotó: © Katona Tibor

Az április végén és május első felében uralkodó időjárási körülmények összességében kedveztek a tavaszi szántóföldi munkáknak Magyarországon. A vetések és a talajmunkák jelentős mértékben felgyorsultak, ezáltal sikerült behozni a korábbi hűvös és száraz időjárás miatt kialakult lemaradást – adta közzé az Agrárminisztérium.

A végéhez értek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május 12-i jelentése szerint a tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó és a burgonya vetése jelenleg 97 százalékon, a szemes kukoricáé 94 százalékon áll, e növényfajoknál is napokon belül végezhetnek a gazdák a vetéssel.

A szója vetésének készültsége 84 százalékra emelkedett. A nagyobb területen termesztett tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 995 ezer hektáron, a napraforgó 650 ezer hektáron, a szója pedig 57 ezer hektáron kerülhet a földekbe. A kamara tájékoztatása szerint az április végén, május elején lehullott csapadéknak köszönhetően az őszi gabonák is többnyire szépek, egészségesek, de a növények megfelelő fejlődése érdekében további komolyabb mennyiségű csapadékra lesz szükség a következő hetekben. A repcék is jó képet mutatnak, bár a hűvös idő miatt elhúzódott a virágzásuk.

Nem tudják elkezdeni

Herczku Tamás Biri környékén gazdálkodik, mint azt lapunknak elmondta, végzett a vetési munkákkal. – Kukoricát és napraforgót összesen 100 hektáron vetettem. Az időjárás kegyes volt hozzám, a mostani esős napok főként a gyomirtózásban és a fejtrágyázásban akadályoznak, illetve a hűvösebb idő gátolja a kelést. A környékbeli dinnyések szívják inkább a fogukat, mert nem tudják elkezdeni az ültetést – tájékoztatta lapunkat Herczku Tamás, aki a kukoricával április közepén „indult el”, ezt követte a napraforgó.

Jóval kevesebb cukorrépa

A megyei helyzetről Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke beszélt lapunknak. Elmondta, a tavaszi kalászosok (az árpa, a zab), valamint a borsó és a cukorrépa vetése befejeződött. A cukorrépa termőterülete drasztikusan csökkent az előző évhez képest (80 hektár), mivel a feldolgozó csak kisebb területre szerződött, illetve több gazdálkodó az alacsony jövedelmezősége miatt felhagyott a termesztésével. A burgonya 99 százaléka is a földben van már, ennek a kultúrának a tervezett vetésterülete is csökkent (1.169 hektár) a termesztési feltételek és a jövedelmezőségi viszonyok miatt, illetve sok eladatlan krumpli maradt az előző évről. Jelenleg továbbra is a napraforgóra és kukoricára koncentrálnak a gazdák. A napraforgónak 90 százaléka van elvetve a tervezett (48.941 ha) területből, a kukoricának pedig a 90 százaléka, ebből erre az évre több mint 103 ezer hektárt terveznek termeszteni a gazdálkodók. A szója, siló- és hibrid kukorica vetése szintén tart, a tervezett területeknek 40, 90, illetve 81 százalékát vetették már be – összegzett Rácz Imre.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában