Közös Agrárpolitika

2021.10.12. 07:05

A rendszer segíti a fiatal gazdálkodókat

A támogatást 9 ezer gazda 145 ezer hektár után veheti igénybe.

KM

20210608 Egyházasfalu Az év agrár emberei 2020 díj első helyezettje fiatal gazda kategóriában Derdák Gábor, aki sertéstenyésztéssel foglalkozik. Fotó: Nagy Gábor Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A jelenlegi támogatási rendszer elismeri a fiatal gazdákat és ösztönzi az elindulásukat. Ezzel párhuzamosan tervezik a Közös Agrárpolitika 2023 utáni időszakát, különböző támogatáspolitikai eszközökkel és várhatóan újabb elemekkel is segítik majd a hazai agráriumot – jelentette ki előadásában az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az OMÉK-on.

Feldman Zsolt a MAGOSZ generációváltásról szóló konferenciáján kitért arra, hogy a 2014–2020-ig tartó támogatási ciklus is komoly eredményeket hozott, a fiatal gazdálkodók kiemelt kedvezményezettjei a területalapú támogatásoknak. A 40 év alatti gazdálkodók 90 hektárig az alaptámogatáson felül 23 ezer forintot kaptak hektáronként. Ennek köszönhetően jelenleg 9 ezer fiatal gazda együttesen 145 ezer hektár után veheti igénybe ezt a támogatást.

Az államtitkár kiemelte, hogy a fiatal gazdálkodóknak a juttatás intenzitásában is nyújtanak támogatást a fejlesztéseikhez, amelynek segítségével az elmúlt időszakban ezer gazda valósított meg különböző beruházásokat és fejlesztéseket összesen 60 milliárd forint értékben.

Új lehetőségek

Tart a 2023–2027 közötti finanszírozási ciklus stratégiai tervezése, a rendelkezésre álló források legalább 3 százalékát a fiatal gazdálkodók kapják majd – mondta el Feldman Zsolt. Hozzátette: az első pillér, vagyis a területalapú támogatások esetében nem várható változás, míg a második pillérben lesznek majd új lehetőségek.

Borítókép: A fiatal gazdálkodók 90 hektárig az alaptámogatáson felül 23 ezer forintot kaptak hektáronként | fotó: MW-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában