Nyírmada

2021.11.26. 07:00

Nehéz helyzetben van az ágazat

A kukorica kilogrammjának ára már a kilencvenöt forintot is eléri.

TG

Az önköltség növekedése még nem jelent meg a fogyasztói árakban

Fotó: Illusztráció: Mw-Archív

A magyar sertés­ágazat jelentős kihívásokkal küzd, a hazai termelők hónapok óta veszteségesek. A helyzet nemcsak nálunk kedvezőtlen, világszerte drasztikusan megemelkedtek a takarmányárak, az európai túltermelés okán felhalmozódott felesleg pedig dömping­áron özönlik hazánkba is, és az emiatt megindult negatív árspirál nemcsak a vágóhidak profitját olvasztja le, de tartósan az önköltség alá nyomja a termelői árakat is.

Kettős érintettség

– Az elmúlt hónapokban a sertéstartóknak a szokásosnál is nagyobb kihívásokkal kellett szembenézniük – mondta lapunknak Varga Balázs. A nyírmadai központú Mada-Hús Kft. ügyvezetője feldolgozói oldalról is rálát a folyamatokra, de a tenyésztésben is érintett.

– Cégcsoportunk egy ezerhatszáz kocás sertésteleppel is rendelkezik, ezért a takarmányárak növekedését, melyek a termelési költségek legnagyobb részét teszik ki, mi is megérezzük. A kukorica kilogrammjának ára már a kilencvenöt forintot is eléri, ezzel párhuzamosan pedig a többi takarmány-alapanyag ára is emelkedett. Tavaly év vége óta az áremelkedés mértéke meghaladja az ötven százalékot, amit azonban a felvásárlási árak nem követtek – tudtuk meg Varga Balázstól, aki rávilágított: a Covid-járványt megelőzően az élősertés-felvásárlási árak drasztikusan megemelkedtek az afrikai sertéspestis miatt, ami főleg a távol-keleti állományokat tizedelte meg. A világjárvány azonban, főként az előbb említett piacok eltűnése miatt, ellenkezőjére fordította ezt a trendet: az élősertés-árak folyamatosan csökkentek, mert Európában kialakult egy relatív túlkínálat. A Mada-Hús Kft. ügyvezetője szerint ezek a problémák hazánkba is begyűrűztek.

– Jelenleg a fogyasztók szempontjából ezek a hatások inkább pozitívumként jelentkeznek, mert az előbb említett okok miatt a sertéshús ára is csökkent az elmúlt hónapokban. Azt azonban látni kell, hogy a takarmányár-emelkedés, az energiaárak jelentős növekedése és az üzemanyag árának emelkedése még nem épült be az élő sertés árába, de ez rövid időn belül be fog következni, ami a sertéshús fogyasztói árának növekedését hozza majd magával – tekintett előre a szakember.

Varga Balázstól megtudtuk, a Mada-Hús Kft. vágóhídján évente 52–55 ezer sertést vágnak le, ez a szám az elmúlt évek során kismértékben emelkedett. A tavalyi teljes vágóhíd-rekonstrukció eredményeként a vágási mennyiséget az idén minimálisan ugyan, de tovább fogják növelni, köszönhetően az új vágósoruknak, ahol egy ideje már nagy súlyú sertéseket is vágnak.

Felhúzza a béreket

Az ügyvezető a jövő évi béremelésekkel kapcsolatban elmondta lapunknak: a Mada-Hús Kft.-nél alig akad minimálbéres dolgozó, de mivel a garantált bérminimum összege is emelkedik, ez magával húzza a magasabb keresetűek fizetését is.

– Ezek a szükségszerű béremelések végső soron a fogyasztói árakba épülnek majd be, a korábban említett takarmány- és energiaárak költségeivel együtt – tette hozzá Varga Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában