Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.08.19. 17:30

Gyenge almatermés várható

Az országos össztermés csupán 350 ezer tonnára prognosztizálható a szakemberek szerint.

TG

A gazdák önköltsége jelentősen megnövekedett

Fotó: Illusztráció: KM-archív

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kertészeti Osztálya és a FruitVeB képviselői a napokban szakmai egyeztetést tartottak a várható almatermésről és -árakról, különös tekintettel a léalma piacára – a megbeszélés részleteiről természetesen lapunkat is tájékoztatták. 
Eszerint az egyeztetés egyértelmű konklúziója az volt, hogy nehéz, már-már vízválasztó év elé néznek a hazai almásgazdák, akik az idén minden idők egyik leg­gyengébb almatermését várják: az országos össztermés 350 ezer tonnára prognosztizálható, de nem zárható ki az sem, hogy – az aszály és a hőstressz vártnál negatívabb hatása esetén – a 300 ezer tonnát is alig fogja elérni, míg a teljes termésből mintegy 170-190 ezer tonna lehet a sűrítménygyártásra szánt léalma. Ebben a helyzetben mind a feldolgozók, mind a termelők számára nehéz lehet az idei almaszezon. 

Egekbe szökő földgázárak 

A jelen helyzetben egyelőre úgy tűnik, az alapanyag várható mennyisége a léüzemek kapacitásának mindössze szűk felére lesz elegendő, de a rossz kapacitáskihasználás mellett az egekbe szökő földgázárak is súlyosbítják a feldolgozók helyzetét. A termelők viszont immáron az ötödik rossz évjáratot szenvedik el egymás után: a 2018. évi rekordalacsony árak, majd a 2019–2021. évi tetemes fagykárok után idén a tavaszi fagyok, valamint az extrém aszály és hőség okoz mintegy 50-70 százalékos terméskiesést. A léalma előállításának önköltsége ráadásul jelentősen növekedett: a hektáronkénti termelési költségek az elmúlt egy évben 30-35 százalékkal emelkedtek, de a másik oldalon a fajlagos hozamok romlása is emeli a termelés költségét. 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának nyíregyházi székhelyén megtartott egyeztetésen elhangzott, ebben a helyzetben csak az 50 forint/kilogramm fölötti léalmaárak jelenthetnék a nagyobb veszteségek elkerülését, az ennél alacsonyabb árak nagyon nehéz helyzetbe hoznák a termelőket, különösen amiatt, hogy sok gazdaság számára már zsinórban az ötödik év szól a veszteségek minimalizálásáról a nyereséges gazdálkodás helyett. 

Szakmai fórum 

A rendkívüli időjárási és gazdasági körülmények között a termékpálya minden szereplője az idén is a túlélésért fog küzdeni, a FruitVeB, az agrárkamara és az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács augusztus 23-án, kedden 10 órától szakmai fórumot tart Újfehértón, melynek célja: a piaci folyamatok kiértékelése, valamint az érdekek összehangolása a gazdaság szereplői között. 

A rendezvény tervezett témái a következők: hazai és európai termésprognózis, várható mennyiség és minőség; az étkezési alma, valamint az almasűrítmény és a léalma piaci helyzetének értékelése, várható piaci folyamatok és árak; szakmai kerekasztal-beszélgetés piaci szereplőkkel, kilátások, várakozások, lehetőségek és korlátok; kedvezőtlen időjárási hatások kezelésének lehetőségei az almatermesztésben; beszámoló a Szabolcsi Alma Centrumról, az épülő logisztikai központ megtekintése. A fórumra jelentkezni a fruitveb.hu oldalon lehet. 

TG 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában