Adózás

2022.08.13. 15:30

Újratervezés az adó fizetésében

Csak egyéni vállalkozó lehet katás, de továbbra is lehet mezőgazdasági őstermelői jogviszony mellett katázni.

Többek között a fodrászok is katázhatnak a jövőben 

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

– Mint ismert, július 18-án hatályba lépett a kisadózók tételes adóját, azaz a katát újraszabályozó törvényjavaslat. Bár a részletszabályok és a végleges dokumentumok kidolgozása folyamatban van, érdemes könyvelővel vagy adótanácsadóval konzultálni a további adózási alternatívákról – mondta lapunknak Pekó László. A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke kiemelte: ők is igyekeznek tanácsokat adni a katából kiszoruló megyei vállalkozóknak. 
 

Két kérdés 


Pekó László felidézte az új katatörvény szeptember 1-jétől hatályba lépő legfontosabb változásait: eszerint csak egyéni vállalkozó lehet katás (az egyéni cégek, Bt.-k, Kkt.-k, ügyvédek, ügyvédi irodák nem), viszont továbbra is lehet mezőgazdasági őstermelői jogviszony mellett katázni. Az adókörből kizárták a főállású munkaviszonnyal rendelkezőket, a saját jogú nyugdíjasokat, a rokkantsági nyugdíjban, a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülőket, a társas vállalkozói jogviszonnyal rendelkezőket, a nappali tagozatos tanulmányok mellett vállalkozókat, illetve a külföldön biztosítottakat. 


– A kataalanyiság megszűnik a bevétel megszerzését megelőző nappal – a taxisokon kívül – minden katásnak, ha kifizetőtől szerez bevételt, azaz csak magánszemélyeknek és őstermelőknek nyújthatnak szolgáltatást, értékesíthetnek terméket, cégeknek, egyéni vállalkozónak, költségvetési szerveknek nem – sorolta az elnök. 


Pekó László hozzátette: az új törvény értelmében a jelenleg katás vállalkozások az alábbi keretek között működhetnek tovább: akik főállású vállalkozóként lakossági ügyfeleket szolgálnak ki (például vízvezeték-, villanyszerelők, taxisok, fodrászok, kozmetikusok stb.), a jövőben is a kata keretei között dolgozhatnak. Az alapvetően szellemi szabadfoglalkozású vállalkozók, akik eddig nagyrészt nem magánszemélyeknek számláztak, kiesnek a körből. 


– Azok számára, akik alapvetően főállású alkalmazottként vagy nyugdíjasként csak „mellékállású” keresetkiegészítési lehetőségként lettek katásak, és az éves bevételük egy-két millió forint alatt maradt, jó alternatíva lehet az átalány­adó – fogalmazott Pekó László, aki szerint az egyéni vállalkozóknak két kérdést fel kell tenniük maguknak. Csak magánszemélyeknek nyújtok szolgáltatást, értékesítek terméket? Soha egyetlen olyan számlát sem állítok ki, amin szerepel a vevő adószáma? 


– Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, a vállalkozó katás maradhat, csupán annyi a teendője, hogy szeptember 25-éig ezt bejelenti a NAV-nál a 22T101E nyomtatványon. Ebben az esetben szeptember 1-je után az ügyfelek, vásárlók figyelmét is fel kell hívni arra, hogy a tevékenység során a vállalkozásuk csak magánszemélyeket tud kiszolgálni – tette hozzá az elnök, majd folytatta: ha a kérdésekre a válasz nem, akkor váltani kell. A megfelelő döntés meghozatalához érdemes átnézni a felmerülő költségeket, mert ezek nagyban befolyásolják, hogy milyen adózási módot érdemes választani (például az anyag- és árubeszerzési költségek, a vállalkozás egyéb kiadásai, az autó elszámolható költségei). 
 

A kalkulátor is segít 


A NAV honlapján található kalkulátor segíti azokat a vállalkozókat, akiknek a kata helyett az átalány- vagy a vállalkozói jövedelem szerinti adózás között kell dönteniük. 


Pekó László szerint még így is van egy-két tisztázatlan dolog, mégpedig a naptári és az üzleti év fogalmának kérdése, ami az átalányadózásra való átálláskor lehet „érdekes”. Szintén kérdésként merül fel, hogy ha a régi törvény szerint a kata hatálya alól augusztus 31-én kikerülő adóalany nem akar vagy nem tud szeptember 1-jétől az új törvény hatálya alá kerülni, mikor kerülhet vissza leghamarabb, ha utóbb mégis megfelel a feltételeknek. Érdekes helyzet adódhat egy másik területen is: az összes kisadózó kataalanyisága megszűnik augusztus 31-én, emiatt minden kisadózó vállalkozásnak 30 napon belül el kell készítenie a katabevallását a régi törvény alapján. 
 

Tájékoztatót tartanak 


Pekó László hozzátette, azok a katások, akik az új törvény miatt nem lehetnek a jövőben kisadózók, az iparűzési adózás területén is kellemetlenségekkel nézhetnek szembe. Ha ugyanis az adóalapjukat az egyszerűsített tételes adóalap után állapították meg, a továbbiakban ezt a módszert nem alkalmazhatják. Az önkormányzatnak ezt egy változásbejelentő nyomtatványon tudják jelezni, s az év hátralévő részében a szokásos módon, azaz a nettó árbevételük alapján kell megállapítaniuk az iparűzési adójukat. 


A megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkárától, Párkányiné dr. Csurka Edinától megtudtuk, a nyíregyházi székházban augusztus 23-án szeretnének a témában egy tájékoztató rendezvényt szervezni, amire a NAV egy munkatársát is meghívnák – az eseményre a szabkam.hu oldalon lehet regisztrálni. TG 
 

Több alternatíva is van
 

A Pénzügyminisztérium egy hét elején kiadott közleményben azt írta, hogy akinek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatja, számos adózási mód áll a rendelkezésére: az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás, a cégeknek a kisvállalati adó lehet alternatíva, a kedvezőbbé váló szabályok miatt a művészeknek pedig az ekho lehet a legjobb választás. Tavaly mintegy 41 ezren ekhóztak, de szeptembertől ez a szám nőhet, szeptember 1-jétől ugyanis 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke. Ezért az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) megéri az ekhót választani. 

Címkék#adózás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában