Nyíregyháza

2022.10.13. 07:00

„Elstartolt” a négynapos munkahét

A kísérleti jelleggel bevezetett új munkarend a megrendelések teljesítését nem befolyásolja.

– Cégünk október elsejétől bevezette a négynapos munkahetet – tájékoztatott a változásról Balogh Zoltán. A nyíregyházi Start Nonprofit Kft. vezérigazgatója hozzátette, ez egyelőre kísérleti jellegű, csak a fűtési időszak idejére vonatkozik, és csak azokban a munkakörökben, ahol ez gyakorlatba ültethető - így például a nyomdai dolgozóknál ez a rendszer nem kivitelezhető, ugyanis a különböző újságokat a hét minden napján nyomni kell.

A törzsnapokon elérhetőek

Balogh Zoltán elmondta, a munkaidő-átszervezéshez úgynevezett törzsmunkanapokat jelölnek ki.

– Ennek értelmében a külsős partnereink számára társaságunk csak a keddi, a szerdai és a csütörtöki törzsnapokon érhető el. A hét negyedik munkanapját rugalmasan jelöljük ki, ekkor elsősorban a belső feladatainkra fogunk koncentrálni. Az egybefüggő, hosszabb, esetenként négynapos hétvégék lehetővé teszik, hogy a fűtési költségeinken spórolni tudjunk – részletezte a Start Nonprofit Kft. vezérigazgatója. Balogh Zoltán kiemelte, a kísérleti jelleggel bevezetett új munkarend a megrendeléseik teljesítését természetesen nem befolyásolja.

– A személyes megkeresések, találkozók, egyeztetések, tárgyalások a keddi, a szerdai és a csütörtöki törzsnapokra korlátozódnak – fogalmazott a cégvezető, aki nyomatékosította, a vállalat üzleti tervét nem befolyásolja, a működésének biztonságát nem veszélyezteti az új koncepció, ahogy HR és munkaügyi oldalról is alaposan megvizsgálták a változtatást.

– Azt várom a négynapos munkahéttől, hogy csökkenjen a fűtési költségünk, de a termelékenységünk alapjaiban ne változzon – fűzte hozzá a vezérigazgató.

A Velánál lehetetlen

– Nálunk gyakorlatilag kivitelezhetetlen a négynapos munkahét bevezetése – reagált megkeresésünkre Lakatos Tibor. A nyíregyházi Vela Kft. tulajdonosa elmondta, ők szolgáltatást nyújtanak, minden nap azon dolgoznak, hogy a boltok, üzletek polcaira friss pékáru kerüljön.

– A saját üzleteink a hét hat napján, azaz hétfőtől szombatig nyitva tartanak, de a központi pékségünkben már vasárnap este elkezdődik a munka. Nálunk nincs létjogosultsága a négynapos munkahétnek – nyomatékosított Lakatos Tibor.

A nyíregyházi székhelyű, szervezetfejlesztéssel, coachinggal foglalkozó, HR szolgáltatásokat is nyújtó SZBT Development Kft. ügyvezetője szerint a hazai cégek körülbelül 30-40 százalékánál volna csak működőképes a négynapos munkahét.

Megnőhet a bérköltség

Katona Ágnes lapunknak elmondta, a vendéglátásban és a kiskereskedelemben működő cégek, ha meg szeretnék tartani az eddigi szolgáltatásaikat, vendégkörüket, akkor több embert kellene „forgatniuk” ahhoz, hogy mindenki csak négy napot dolgozzon egy héten, ez pedig a bérköltség azonnali megemelkedéséhez vezetne.

A szakember szerint a hazai termelő- és gyártócégek sem tehetik meg, hogy három egymást követő napra leálljanak a munkagépekkel, ezzel gazdaságtalanná válna a működés.

– Az ilyen multicégeknél egyébként is van ügyelet azokon a napokon, amikor nincs műszak – mondta az ügyvezető.

De ha ezekben az ágazatokban nem megoldható a négynapos munkahét bevezetése, akkor hol lehet ennek létjogosultsága? – tettük fel a kérdést Katona Ágnesnek. Az SZBT Development Kft. ügyvezetője szerint a szolgáltató és a bankszektorban, az ügyfélszolgálatokon, a multinacionális cégek adminisztrációs részlegein lehetne életképes a négynapos munkahét rendszere.

Nemzetközi példák, próbálkozások

Új-Zélandon maga a miniszterelnök (Jacinda Ardern), miután országa a világ egyik legszigorúbb lezárásának köszönhetően sikeresen fékezte a koronavírus terjedését, egyértelműen a négynapos munkahét bevezetése mellett tört lándzsát már 2020-ban. Németországban a legnagyobb szakszervezet (IG Metall) elnöke is a négynapos munkahét bevezetését szorgalmazta hazájában – a pandémia okozta tömeges munkahelyvesztés elkerülése érdekében. Szlovákiában a volt miniszterelnök, Robert Fico pártja (Smer-SD) javasolta a négynapos munkahét bevezetését. 

Felméréseik szerint a hét első négy munkanapja a legproduktívabb, a hosszú hétvégék pedig kifejezetten pozitívan hatnak nemcsak az idegenforgalomra, de a családi élet minőségére is. A japán kormány is – az ottani új gazdaságpolitikai iránymutatás részeként – a négynapos munkahét bevezetésére ösztönzi a japán vállalatokat. Ha heti egy nappal kevesebbet dolgoznának az emberek, az nem csak a munka-magánélet egyensúlyának, hanem a kiégés elkerülésének is jót tenne, nem mellesleg ösztönözné a belső fogyasztást, amely a japán nemzetgazdaság lassulására is pozitív hatással lehetne (forrás: hrportal.hu).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában