Nyírbátor

2023.06.30. 11:18

Szijjártó Péter adta át az Unilever beruházását

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett az Unilever Magyarország Kft. üzemének átadóünnepségén.

Fotó: Sipeki Péter

Az automatizált magasraktár elkészültével befejeződött az Unilever Magyarország Kft. nyírbátori háztartásvegyipari üzemének több mint 60 millió eurós (mintegy 23 milliárd forintos) beruházása. A befejező ütemet – az elsőhöz hasonlóan – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át. A cég nyírbátori telephelyén megrendezett ünnepségen részt vett dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Máté Antal, Nyírbátor polgármestere, Gianluca Tancredi, az Unilever alelnöke és Vadim Markin, az Unilever Magyarország Kft. gyárigazgatója is. A pénteken átadott raktárépület 8000 négyzetméter alapterületű és 32 méteres belmagassággal rendelkezik. A beruházás első ütemében egy 11.400 négyzetméteres csomagoló csarnok épült fel, valamint két új gyártósort is üzembe helyeztek. A beruházás alapját a nyírbátori üzem területének kibővítése teremtette meg: a szomszédos, 9 hektáros telek megvásárlásával lehetőség van arra, hogy a jövőben akár egy új gyáregységet is felépítsen az Unilever.

Az Unilever Magyarország Kft. új üzemének pénteki átadóünnepségén először Vadim Markin, a nyírbátori gyár igazgatója köszöntötte a vendégeket.

–A gyár kétszáz éves története során folyamatosan fejlődött, értéket és munkahelyeket teremtett, és az elkövetkező kétszáz évben is ugyanez lesz a célunk – fogalmazott a gyárigazgató. Vadim Markin hozzátette, a nyírbátori háztartás-vegyipari gyárukban folyékony mosó- és tisztítószereket, fertőtlenítőket és öblítőket gyártanak az európai célközönség számára. A gyárigazgató előrevetítette: a cégcsoport nem áll meg a fejlesztésekkel, további 50 millió euró értékű beruházást szeretne a jövőben megvalósítani hazánkban.

Az Unilever a szépségápolási és testápolási termékek, a háztartási vegyiáruk, az élelmiszerek és a jégkrémek piacának egyik vezető globális gyártója és forgalmazója. Több mint 190 országban értékesítik termékeiket, amelyeket naponta 3,4 milliárd ember használ. Világszerte 148 000 munkatárssal (ebből 1300-an az Unilever Magyarország Kft.-nél) dolgoznak, 2022-ben 60,1 milliárd euró árbevételt értek el. – – Víziónk az, hogy globális vezető szerepet töltsünk be a fenntartható üzleti működésben – erről már a cégcsoport alelnöke, Gianluca Tancredi beszélt. Kiemelte, már az 1800-as évek eleje óta a termelés és a gyártás középpontjában a fenntarthatóság állt, és ez nincs másképp napjainkban sem. Az elnök köszöntőjében rámutatott: minden munkafolyamatuk a megújuló energiaforrásokra épít, a nyírbátori gyáregység esetében pedig a 2023-as karbonsemlegességet tűzték ki célul.

– Magyarország közel áll a szívünkhöz, a nyírbátori üzem pedig a csoportunk egyik zászlóshajója – mondta Gianluca Tancredi.

A pénteki záróünnepségen elhangzott: két ütemben megvalósult, 60 millió euró összértékű beruházás teljes egészében a körforgásos gazdaság megközelítésével történt, így az új épületek helyén álló, összesen több mint 50, jó ideje használaton kívüli építmény bontásából származó beton- és vashulladékok 100 százalékát újra felhasználták a fejlesztés során, ezzel pedig az Unilever kategóriagyőztes lett a Greengage hazai fenntarthatósági megmérettetésén. A fenntarthatóság és a környezet mellett kiemelt figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra is: az Unilever Mérnökök Ligája elnevezésű mérnökversenyhez az év során különböző kurzusok, gyárlátogatások is kapcsolódnak, amivel a vállalat élő kapcsolatokat működtet a régió két, mérnöki képzést is nyújtó felsőoktatási intézménye, a Nyíregyházi Egyetem és a Debreceni Egyetem között.

A vendégeket Máté Antal is köszöntötte, aki a beruházás és a munkahelyteremtés mellett a társadalmi felelősségvállalásra is felhívta a figyelmet.

– Az Unilever a Covid alatt és után is támogatta, illetve támogatja a térség civil szervezeteit és a rászorulókat – fogalmazott Nyírbátor polgármestere, aki a nyírbátori üzem dolgozóinak is köszönetet mondott, hiszen nélkülük mit sem érne ez a nagy volumenű fejlesztés.

– A cégcsoportnál nem csak beszélnek a fenntarthatóságról, hanem tesznek is érte, ennek ékes példája ez a beruházás is – zárta köszöntőjét Máté Antal.

Az ünnepségen jelen volt dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője is, aki kiemelte: az elmúlt 12 évben Nyírbátorba 41 milliárd forintnyi beruházás és támogatás érkezett.

– Nyírbátor a Nyírség legdinamikusabban fejlődő települése, hiszen több ezer embernek adnak munkát a városban működő multinacionális cégek. A gabonasiló helyén felépített magasraktár pedig a város új ipari szimbóluma lehet – fogalmazott.

Szijjártó Péter az Unilever fejlesztésének első ütemét lezáró ünnepségen is részt vett, most is örömmel fogadta el a cégvezetés meghívását. Mint az a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, ebben a nehéz időszakban minden ilyen beruházást meg kell becsülni.

– Az elmúlt években a koronavírus, most pedig az orosz-ukrán háború kényszerítette térdre Európa gazdaságát. Az egészségügyi, majd most a biztonsági válsághelyzet arra kényszeríti a nemzeti kormányokat, hogy újratervezzék gazdaságpolitikájukat. A szomszédunkban zajló katonai konfliktus magas inflációt, energia- és élelmiszerárakat okozott, az egész kontinens fizeti most meg a háború árát – mondta Szijjártó Péter. A miniszter szerint azonban a magyar emberek kitartó munkájának köszönhetően a hazai gazdaság nem reccsent meg, ezt a számok is alátámasztják.

– Tavaly mind a beruházások, mind az exporttevékenység, mind pedig a foglalkoztatottság terén nemzetgazdasági rekordot állítottunk fel, és úgy tűnik, ezek a rekordok az idén újra megdőlnek. Ez annak is köszönhető, hogy a magyar kormány a válsághelyzet kirobbanásakor úgy döntött, hogy nem a megszorításokban, hanem a beruházások élénkítésében látja a kiutat. Ez az elképzelés meghozta a gyümölcsét, amit a mai nap is bizonyít. Az Unilever 23 milliárd forintos beruházása nyolcvan új munkahelyet is teremt, nő a gyártó- és a tárolókapacitás. Az, hogy a cégcsoport vezetése a nyírbátori fejlesztés mellett döntött, az dicséri az itt dolgozók munkáját – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 
TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában