Mezőgazdaság

2023.07.23. 20:00

A búza dőlt meg, nem a hozamrekord

A gazdák nem minden ok nélkül takarékoskodtak a ráfordításokkal.

Galambos Béla

Megakadtak a betakarítási munkák, jócskán megnehezítve a kombájnosok munkáját

Forrás: Archív fotó: MW

, így joggal volt várható a jó termés. Ám a várthoz képest mégis kevesebb hozam realizálódott, mivel tavaly az input anyagok hatalmas áremelkedése miatt a gazdák egy része visszafogta a költségeit, ami most visszaköszön. Viszont aki nem engedett a huszonegyből, és odatette rendesen a műtrágyát, a gomba- és rovarölő szereket, most elégedett lehet a hozamaival. Többfelé a termés betárolása miatt fő a fejük a termelőknek, mivel a raktárak jó felében még mindig ott a tavalyi gabona.

Vesztett minőségéből

- Kétszer is lecsapott a határunkra a jeges vihar júliusban, ami a magas technológia színvonalon megtermelt kiváló hozamainkkal arányos károkat okozott - mondta lapunknak a kiváló talajokon gazdálkodó Tiszavasvári Munka Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője. Rozgonyi Zoltán kifejtette: - A vetőmagnak termelt őszi árpánk 41 hektár átlagában 8,8 tonnát produkált azzal együtt, hogy bár kapott szárszilárdító kezelést mégis megborította a vihar. Számításaink szerint csak itt 6-8 százalékos betakarítási veszteséget okozva. A repcében már az első jégverés után több mint 40 százalékos kár esett, ráadásul a legjobb táblánkat másodszor is elverte. A repce hozama ezzel együtt meghaladhatja az 5 tonnát hektáronként. Őszi búzából összesen 312 hektár várt aratásra, amiből 158 hektár vetőmagnak készült. A szerdáig levágott 176 hektáron 8,9 tonna búza a fajlagos hozam. A kommersz árubúzák esetében is meghaladja a termésátlag a 8,2 tonnát. A sok esőnek tudható be, hogy éppen a nagyhozamú táblák termése csupán takarmány minőségű lett - fejezte be a biztosító kárfelmérőjét váró ügyvezető, Rozgonyi Zoltán.

Ami a talajadottságokat illeti: a szatmári táj bizonyára az ellenkező végletet jelenti. Ám a fehérgyarmati Váradi István nem elégedetlen búzatáblái idei hozamával:

- A környék településein 5-8 tonnát vágnak hektáronként a kombájnok. Sajnos, a termés minősége nem kielégítő, takarmány-, esetleg eurobúza minőséget ér csak el. „Malmi” búzánk most nincs, annak ellenére, hogy jó volt a tavasz, szépen fejlődtek a növények, ám a júliusi esők kilúgozták a szemeket. Ami a búzaárakat illeti, olvasom, hogy felfelé mozdult Európában, ami remélem, begyűrűzik hozzánk is, mert a mostani - kompenzációs felárral együtt elérhető - 60 ezer forintos tonnánkénti árral és 6 tonnás terméssel számolva is hektáronként 360 ezer forint lehet a termelő árbevétele. Nem ok nélkül takarékoskodtunk a ráfordításokkal - számolgat Váradi István jánkmajtisi táblája szélén aratás közben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában