Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.07.08. 20:00

Szakemberhiány kezelése és sikeres pályaválasztás

Elkötelezett a szakemberhiány lassítása és a pályaválasztás előtt álló diákok segítése iránt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Céljuk a vármegyei képzési kínálat és munkalehetőségek minél szélesebb körben történő megismertetése.

A sikeres életpálya tervezés érdekében kamaránk szakemberei különböző módszerekkel járulnak hozzá a diákok eredményes döntéséhez. Osztályfőnöki órák keretében támogatást nyújtanak a 6-7-8. osztályos tanulóknak az iskolaválasztás előtt, ezáltal segítenek a diákoknak eligazodni a különböző munkaterületek és szakterületek között. Tájékoztatást nyújtanak továbbá a képzési típusok menetéről, az ösztöndíj lehetőségekről, valamint olyan fontos információkat is átadnak, mint a “jó munkavállaló képességei”, a “digitalizáció jelentősége és szerepe” a jövő szakmáiban és a munka világában.

A szülői értekezleteken a tanácsadóink tájékoztatást nyújtanak a kamara pályaorientációs tevékenységéről, a hazai szakképzési és ösztöndíjrendszerről, valamint felvázolják a szülők számára az iskola és a kamara közötti együttműködésben rejlő lehetőségeket. A beszélgetések és tájékoztatók során bemutatják a szakképzésben történő továbbtanulás rövid- és hosszú távú előnyeit. Ez különösen fontos, mivel sok szülő és gyermek tévhitekkel, információhiánnyal és zavarral küzd a szakképzés terén.
A megye vállalatainak, kis- és közepes vállalkozásainak bevonásával a diákok folyamatosan tapasztalatokat szerezhetnek a munka világáról cég- és üzemlátogatásaink keretében. Ezenkívül együttműködve a szakképzési centrumokkal, lehetőséget biztosítunk tanműhelyek látogatására, hogy betekintést nyerjenek a szakképző intézményekben zajló diákéletbe és képzésbe a fiatalok. Gyakran megkeresnek bennünket az általános iskolák és más partnerszervezetek, hogy járuljunk hozzá a hatékonyabb munka- és szakmaismerethez a pályaorientációs napjaikon vagy nagyobb rendezvényeiken, táboraikban.

Az elmúlt tíz évben végzett pályaorientációs munka eredményeként kialakultak kapcsolataink számos ágazattal, így egyre szélesebb körben nyújthatunk betekintést az egyes ágazatok működésébe és a szakemberek munkahelyi életébe. Jelenleg 31 partnercégünkkel dolgozunk együtt 14 különböző ágazatban, hogy fogadjuk az érdeklődő és orientálódni vágyó osztályokat pályaorientációs programjainkon.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara évente 400 általános- és középiskolást utaztat a Szakma Sztár Fesztiválra, ahol a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy szemtanúi legyenek a versenyzők kiemelkedő teljesítményének. Emellett interaktív tevékenységek és a Skills verseny szakmai bemutatói várják a fesztiválra látogatókat, és a helyszínen megszervezik a WorldSkills vagy EuroSkills nemzetközi válogató versenyét is. Az ipari és kereskedelmi szakmák mellett az agrár,- szakmák versenyei és látványos szakmabemutatói is helyet kaptak az eseményen az elmúlt két évben.

Jövőbeli célunk az, hogy összefogva a vármegye pályaorientációval érintett szervezeteivel, még hatékonyabb és összehangolt szakmai munkával segítsük a területi pályaválasztókat. A Nyíregyházi Paktum keretein belül már megalakult egy pályaorientációs munkacsoport és az őszi pályaválasztási szezonban a “Szakma Fesztivál” megvalósítását célzó lépések megtörténtek, melynek részletei még pontosítás alatt vannak. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában