Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.08.04. 15:15

Végéhez közeleg a betakarítás

Rozsból és tritikáléból is többet vetettek a vármegyei gazdák.

Szon.hu

Aratják a tritikálét

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei igazgatóságának tájékoztatása szerint a rozsból tavalyhoz képest mintegy kétezerrel többet, összesen 5.100 hektárt vetettek a gazdák.

Ingadozó árak 

– Betakarítása július második hetében kezdődött el és már lassan a végéhez közeledik, eddig a vetésterület 88 százalékát, közel 4.500 hektárt vágtak le. A realizált hozam 3,6 tonna/hektár, ami kicsit jobb az utolsó termésbecsléstől és az előző évektől. A felvásárlási ár hasonlóan az őszi árpához, 40-44 ezer forint/tonna közt alakul, de egyes helyeken hallani 35 ezer, egyes helyeken pedig 47 ezer forint/tonnás árakról is – mondta lapunknak Rácz Imre.

Az országos szervezet vármegyei elnöke beszélt vármegyénk legfontosabb abraktakarmányáról, a tritikáléról is. A vetésterülete több mint 4,5 ezer hektárral több a tavalyitól, közel 12 ezer hektár. 

– A májusi időjárás érdemben kedvezett a kultúrának. A betakarítás az utóbbi időszakban lendületet vett, és a legutóbbi aratási jelentés szerint már a vetésterület 81 százalékát, 9.750 hektárt levágtak. Az eddig realizált hozam 5 tonna/hektár, a felvásárlási árak 47 és 55 ezer forint/tonna között alakultak eddig – tudtuk meg Rácz Imrétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában