Nagykálló

2023.10.20. 17:30

Vadonatúj bölcsőde a régi parókia helyén

Új intézménnyel gazdagodott a gyülekezet, a város és a vármegye is.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

Szívet melengető hálaadó istentiszteleten köszöntötte a gyülekezetet dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület kisvárdai születésű püspöke a mostani formáját 1860-ban elnyerő nagykállói református templomban pénteken délután. Az apropót a Nagykállói Református Bölcsőde átadása szolgáltatta, amely 2 csoportban 24 gyermeket fogadhat be. A korszerű épület 332,576 millió forintból magasodhat a város szívében.
– A fenntartó református gyülekezet azért működtet itt bölcsődét a jövőben, hogy Nagykállóban is beteljesedjen a gyermekek evangéliuma. Ezáltal már a bölcsődében is beállítjuk a mennyek kapujába a gyermekeket. Ha hozzájuk ér a gondozók, a nevelők keze, akkor a Jézus-áldást közvetítik – mondta erőt adó, bizalommal teljes beszédében dr. Fekete Károly, aki 418 gyülekezet nevében üdvözölte a nagykállóiakat.  
– Nem csak az autópályáról látható jól a nagykállói református templom, ami azt hirdeti, hogy az egyházközségnek komoly történelmi múltja van. Ma elérkeztünk egy olyan állomáshoz, ahol a hálaadás a jövőbe mutatásnak szól. A régmúltat idéző parókia helyén egy modern bölcsődét alakítottak ki az elszánt fenntartók, akiknek jár a köszönet – jegyezte meg dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese.

– Egy új intézménnyel gazdagodott a gyülekezet, a város és a vármegye is – nyugtázta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. – A kormányzat intézkedéseivel azt szeretné elérni, hogy a családoknak könnyebb legyen a gyermeknevelés. Akkor van esély a magyar nemzet fennmaradására, ha megnyerjük a családpolitikát, ellenkező esetben minden más ügyet elveszítünk. Az utóbbi 13 év alatt a bölcsődei férőhelyek Magyarországon megduplázódtak, és háromszor annyi a települések száma, ahonnan elérhető a bölcsődei szolgáltatás, mint 2010-ben volt. Ezen az úton kell tovább haladni.
– Nagytiszteletű Horváth Györgyék laktak ebben a parókiában, amiben már régen nem lakott senki. Aztán „megtörtént a varázslat”: rengeteget dolgoztak a tervezők, a mérnökök és a kivitelezők. Elmondható, hogy a térség 2018 óta több mint 4.5 milliárd forintból 15 bölcsődével gyarapodott, ezáltal a választókerült minden második településén elérhető a bölcsődei gondoskodás – említette dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, majd hozzátette: – Az egyház ebben a munkában oroszlánrészt vállalt. A neheze most jön: élettel telnek meg az ősi falak. Azt kívánom, hogy ez egy olyan otthona legyen a gyermekeknek, ami mintaként szolgálhat.
– Minden városvezetőnek külön büszkeség, ha egy intézménnyel bővül a repertoár. Ebben a ciklusban egy bölcsődét már átadtunk Nagykállóban, így egy jó értelemben vett egészséges versenyhelyzet alakulhat ki, ami a gyermekek javát szolgálja – fogalmazott Horváth Tibor polgármester.
– Huszonnégy éve vagyok a nagykállói Református Egyházközség főgondnoka – közölte dr. Vonza András, hangjában leplezetlen meghatódottsággal. – Sok nagyszabású fejlesztést hajtottunk végre, ilyen volt a harang öntése vagy a gyülekezeti ház építése. A már majdnem az enyészet martalékává váló, emblematikus parókia új funkciót kapott. A református bölcsődében a legkisebbeket tudjuk elindítani a keresztény értékek mentén azáltal, hogy intézményfenntartó gyülekezetté váltunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában