Kecskemét

2023.12.12. 14:00

Méltó helyen a keresztszemes

A hungarikumok megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből.

Szon.hu

Forrás: Fotó: Minisztérium

– Amikor a világban újra érték- és identitásválság tombol, mi büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, az identitásunkat adó keresztény gyökereinkre, az abból táplálkozó kultúránkra és páratlan anyanyelvünkre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Díjátadó Gálán Kecskeméten. A tárcavezető elmondta: a hungarikumok azért értékesek, különlegesek és sikeresek, mert rólunk szólnak, egy nemzet közösségéről, az álmainkról, a gondolkodásmódunkról, a kreativitásukról, a leleményünkről, a szorgalmunkról, a minőség iránti igényünkről. Megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből, hírét viszik utánozhatatlan teljesítményeinknek – tette hozzá. Kifejtette, a helyi, települési, vármegyei, tájegységi, ágazati értéktárakban, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében jól megfér egymás mellett az élelmiszer és a népművészeti hagyaték, a természeti, kulturális, épített környezeti érték.

Tíz év munkájának eredménye

– Az a célunk, hogy a lokális értékeinkből minél több ismert és elfogadott legyen, a legkiválóbbak pedig megkapják a hungarikum minősítést. Jelenleg 89 hungarikumot, 152 kiemelkedő nemzeti értéket, 19 vármegyei értéktárat, 7 külhoni nemzetrész értéktárat és több mint 12 ezer települési értéket tartunk nyilván. Az Agrárminisztérium 2012 óta több mint ezer olyan rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amelyek a hungarikumok népszerűsítését szolgálták, ezeken több mint 8 millió ember ismerkedhetett meg nemzeti értékeinkkel – fűzte hozzá.

A gálán tizenegyen vehették át a minősítést igazoló oklevelet és kisplasztikát – köztük volt Baracsi Endre, a vármegyei értéktár bizottság elnöke is. Ugyanis a beregi keresztszemes hímzést is ezen az eseményen ismerték el, az ezt igazoló oklevelet értékgazdaként ő vehette át.
– Hatalmas büszkeség és elismerés ez számomra, hiszen több mint 10 év munkájának az eredménye és remélem, minden beregi, vármegyei vagy innen elszármazott ember számára egyaránt fontos. Köszönet mindenkinek, aki ezen az úton támogatta a beregi keresztszemes örökségét – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában