Visszapillantó - Gazdaság 2023

2024.01.10. 10:19

Ezt írtuk 2023. második negyedévében: Gyártócsarnok épült Gyarmaton

Az 1,1 milliárd forint összköltségű beruházás átadóünnepségén jelen volt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is.

Tarnavölgyi Gergely

Navracsics Tibor miniszter Fehérgyarmaton

Forrás: MW-Archív, Dodó Ferenc

Elkészült és ünnepélyes keretek közt adták át 2023 júniusában azt a fehérgyarmati gyártócsarnokot és raktárépületet, melynek az alapkövét még 2022. márciusban tették le az akkori innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László jelenlétében – az átadóünnepségnek is volt egy prominens vendége, mégpedig Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Az ünnepélyes szalagátvágás előtt elhangzott, a több mint kétezer négyzetméteres gyártócsarnok, valamint a 830 négyzetméter alapterületű raktár a helyi gazdaság működését segíti és erősíti majd. A több mint egymilliárd forint összköltségű beruházás részeként elkészült egy 230 négyzetméteres irodaépület is a hozzá tartozó szociális blokkokkal. 

Kettős céllal 

A fehérgyarmati fejlesztés, mely a város életében az eddigi legnagyobb önkormányzati beruházásnak számít, kettős célt szolgál: egyrészt a helyi vállalkozói környezet és az üzleti infrastruktúra magasabb szintre lép, másrészt az ide betelepült vállalkozások működési feltételei kedvezőbbé válnak, ezzel bővülhet a foglalkoztatás. 
Navracsics Tibor a fehérgyarmati gyártó- és üzemcsarnok átadóünnepségén kiemelte, a térségben élők 103 éve sajnos megtapasztalták, hogy milyen egy központi, jóléti régióból hirtelen határvidékké válni. 

– Sok, a térséggel kapcsolatos feladatunk van még. A szomszédban háború dúl, egy olyan katonai konfliktus, amiről nem tudhatjuk, hogyan alakul a jövőben. Ez a háborús veszélyeztetettség mindenre kihat, nem kedvez a családok életének, mindennapjainak, ahogy nem kedvez a hazai gazdaságnak sem – fogalmazott a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor hozzátette, a család az alapja mindennek, mert azokba a térségekbe, ahol nem születnek gyerekek, nem bővülnek a családok, oda nem érkeznek beruházások sem. 

A miniszter emlékeztette a hallgatóságot: a 2007–2013-as időszakban 5,5 milliárd forint forrás érkezett a régióba, míg ez az összeg a 2014–2020-as EU-s költségvetési ciklusra 9 milliárd forintra emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában