Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.02.14. 17:30

Résen kell lenniük a gazdáknak

Akkor tudnak segíteni a falugazdászok, ha a gazdálkodónak van saját ügyfélkapuja.

Tarnavölgyi Gergely

A 2023-as elektronikus gazdálkodási naplót legkésőbb február 15-ig létre kell hozniuk a gazdáknak

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

A február 1-jén „Könnyítések a Gazdálkodási Napló benyújtási folyamatában” címmel megjelent agrárminisztériumi közleménnyel kapcsolatban szeretné felhívni a térség gazdálkodóinak a figyelmét Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke.

Elmondta, a helyszíni ellenőrzésre kijelölt gazdálkodók esetében a szemlét a papíralapú gazdálkodási és permetezési naplók alapján fogják elvégezni. A könnyítések alapvetően az elektronikus feltöltésre vonatkoznak, helyszíni ellenőrzéskor a gazdálkodó által vállalt kötelezettségek szerinti adattartalommal kell majd bemutatni a gazdálkodási és permetezési naplókat.

Február közepéig

– A gazdálkodóknak a 2023-as elektronikus gazdálkodási naplót legkésőbb február 15-ig létre kell hozniuk – fogalmazott Rácz Imre.
Hozzátette, a gazdálkodási naplót vezetnie kell az eGN kitöltési útmutató szerinti adattartalommal, de nem szükséges elektronikusan feltöltenie azt adattartalmát (helyszíni ellenőrzés során azonban be kell mutatni) az alábbiak által érintetteknek: erózióérzékeny területtel rendelkezőknek, akik a HMKÁ8 nem termelő tájképi elemekre és területekre vonatkozó minimális arányt nitrogénmegkötő növényekkel vagy ökológiai másodvetéssel teljesítik, és akik termeléshez kötött közvetlen támogatást igényeltek. Rácz Imre hozzáfűzte, akkor tudnak segíteni a falugazdászok, szaktanácsadók, ha a gazda rendelkezik ügyfélkapuval.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában