Vendéglátás

2024.02.21. 07:00

Javulásban bíznak a vendéglátósok

2019–2023 között több mint 5400 vendéglátóhely húzta le a rolót.

Csatári Jázmin Abigél

Sorra zárnak be az éttermek és cukrászdák országszerte

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Sorra zárnak be az éttermek és cukrászdák országszerte: 2019–2023 között több mint 5400 vendéglátóhely húzta le a rolót, és ennek nem csak az az oka, hogy magasak a fenntartási költségek: közrejátszott ebben az is, hogy nagyon sok szakember elhagyta a pályát.

Nincs miből fenntartani

2020 elején rekordévre készült a turisztikai és vendéglátószektor, ám jött a világjárvány: a szállodákat, éttermeket és cukrászdákat is be kellett zárni, később a többszörösére nőtt energiaárak és a magas infláció sújtották az ágazatot. Ugyanezen okok miatt jóval kevesebb volt a vendég, és mert az alkalmazottakat csak béremeléssel lehetett megtartani, csökkent a működtetésre fordítható összeg. Az úgynevezett békeévben, 2019-ben még 51 329 vendéglátóhely volt hazánkban, tavaly nyárra ez a szám 45 914-re esett vissza. Szabolcs-Szatmár-Beregben nem ennyire súlyos a helyzet, de itt is vannak nehézségek. Nyíregyháza egyik ikonikus helye, a Széchenyi étterem például több mint tizenhét évnyi működés után néhány nappal ezelőtt végleg bezárta az ajtaját a vendégek előtt – az erről szóló posztjuk alatt több százan „vettek búcsút” a szakácsoktól, felszolgálóktól.      

Javulásra számítanak

– Sokan csak ideiglenesen zártak/zárnak be, hogy regenerálódjanak, inkább a kifőzdék és kisebb büfék szűntek meg végleg – mondta lapunknak Krivács András, a Fenyves Szálloda és Konferencia Központ igazgatója, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, és hozzátette: az időszakos leállások nem jelentenek jó megoldást, hosszú távon negatív hatásai lehetnek. Pozitívum viszont, hogy vármegyénkben, ahol eleve kevesebb a vendéglátóhely, az igény nem tűnt el: az emberek továbbra is szívesen járnak minőségi vendéglátást biztosító helyekre, de jóval tudatosabban választanak, mint korábban. 

– Az energiaárak növekedésével nehezen tudott a szektor lépést tartani, a szolgáltatókra pedig komoly feladat hárult, hiszen nem egyszerű kitermelni az energiaköltség összegét úgy, hogy közben a dolgozók bérét is emelni kell – mondta, és hozzátette: rengeteg pluszjuttatást és bónuszlehetőséget biztosítanak az alkalmazottaknak, hogy úgy érezzék: nem éri meg nekik váltani. Ami a legnagyobb problémát okozza, az a kereslet hullámzása: emiatt kevésbé kiszámítható az életük, s nehezebb tervezni.

– A családok megélhetése nehezebb lett az elmúlt években, így étteremre is kevesebbet tudnak költeni, ezért csökkent a kereslet. Mivel nincs elég vendég, sok szolgáltató jelenleg annak is örül, ha nullára kijön, és nem kell tartozásokkal számolnia – mondta Krivács András, aki leszögezte: 2024 eleje óta változást észlelnek a szektorban dolgozók. Az energiaárak esetében csökkenést várnak, az infláció mértékét tekintve javulásra számítanak. – Bízunk benne, hogy ez az év jobban alakul majd, mint az elmúlt esztendők – tette hozzá.

Továbbra is működnek

A Nyíregyháza belvárosában található Trattoria Amici is megérezte a változásokat, de még mindig talpon van – erről Barát István üzletvezető számolt be lapunknak.

– Az áremelkedések és a forgalom visszaesése minket is érintettek, és tavasszal is várható egy minimális drágulás – nyilatkozta, és hozzátette: ügyelnek arra, hogy ez ne a vendégek kárára történjen. – Egy étkeztetőhely, főleg egy olyan, ami a sétálóutcában van, legtöbbször csak az áthaladó forgalomra számíthat – folytatta Barát István, és mint mondta, azt tapasztalják, hogy a pandémia óta minden hónap eleje és vége szegényesebb, valószínűleg azért, mert az emberek tudatosabban költekeznek. Az étteremvezető reménykedik benne, hogy idén nyáron ismét megugrik majd a vendégszám, és elérik azt a forgalmat, ami általában a nyári szezont jellemzi. Annak ellenére, hogy tömegével tűntek el a szakmában dolgozók, náluk megmaradtak az alkalmazottak. 

– Nagyon sokan mentek külföldre dolgozni, és voltak, akik végleg távoztak a vendéglátásból, de szerencsére a mi embereink itt maradtak. Többen hosszú évek óta itt dolgoznak, s ennek az az oka, hogy jól bánunk egymással, odafigyelünk mindenkire. Ha bárkinek gondja akad, igyekszünk megoldani – mondta. Nem minden vendéglátóhely járt olyan jól, mint a Trattoria: Barát István korábbi munkahelye például a Covid alatt ideiglenesen bezárt, de a járvány előtti forgalmuk azóta sem állt vissza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában