Balkány

2024.04.26. 15:03

Megszentelték a búzakalászokat

Vármegyei búzaszentelő napot tartottak Balkányban, melyen részt vett a Magosz elnöke, Jakab István is.

Tarnavölgyi Gergely

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezete a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz) közösen vármegyei búzaszentelő napra várta a régió gazdálkodóit Balkányban a Bocskai úti egykori tsz-telepen. A péntek délelőtti búzaszentelés a már több mint 10 éves múltra visszatekintő „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” elnevezésű program idei nyitórendezvénye volt.

A szentelésen részt vett Bacskai József, Magyarország Kárpátaljára delegált főkonzulja is.

Túlmutat az országhatáron

Az első vármegyei búzaszentelő nap vendégeit Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke köszöntötte. Mint fogalmazott, a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” kezdeményezés napjainkra jócskán „kinőtte magát”, mára túlmutat a vármegyéken, sőt, az országhatárokon túl is.
– A magyar gazdába beivódott, ha a munkája eredményeképpen a saját családjának jut élelem, akkor az arra rászorulóknak is ki tud „kanyarítani” valamennyit a sajátjából. Pedig nincsenek egyszerű helyzetben a gazdálkodók. Egyik évben keveset, a másik évben túl sokat esik az eső, vagy túl meleg van, esetleg elhúzódik a hideg, jön a fagy vagy a jégeső, ami könnyen tönkreteheti a verejtékes munkát. A búza a bibliai történetekben is az élet, a tápláló kenyér alapja – fogalmazott beszédében a vármegyei elnök.
Rácz Imre szólt a Magyarok Kenyere program jelentőségéről is. Hozzátette, a magyar gazdák a rászoruló honfitársaikkal osztják meg a munkájuk gyümölcsét, teszik ezt a szolidaritás, a magyarságtudat és az összetartozás szellemiségében.

A program 2010-ben indult, két évre rá már 130 helyről érkezett gabona, majd 2013-ban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” kezdeményezéshez. Ekkor a hazai gazdák már közel 400 településről küldték a búzát, és megközelítőleg 100 tonnát öntöttek össze. 2023-ban az összegyűlt búzamennyiség meghaladta az 1100 tonnát, melyet 4500 magyarországi gazdálkodó adott össze. Rácz Imre beszélt a vármegyei gyűjtés számadatairól is. Eszerint 2023-ban majdnem 54 ezer kilogramm búza gyűlt össze, ezt 50 településről 165 adományozó ajánlotta fel.

Dr. Polgári András, a vármegyei kormányhivatal főigazgatója a mindennapi kenyér fontosságára hívta fel a figyelmet, amit a legfőbb egyházi imádságunk is központi helyen említ. Kiemelte, a magyar gazdák minden egyes nap szembeszállnak az időjárás kiszámíthatatlanságával és más nehézségekkel is.
– A munkájukkal példát mutatnak a társadalomnak, illetve a következő generáció tagjainak, miközben a külső nyomást is elviselik. A magyarokat nem választja el semmiféle határ, számíthatunk egymásra, ennek ékes bizonyítéka a Magyarok Kenyere program.

Örökséget szimbolizál

Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke szerint a kezdeményezés példát mutat, az önzetlenséget szimbolizálja, ami az egyik legfontosabb emberi tulajdonság.  

– A búzából, a lisztből készült kenyér a legfontosabb étel, ami értéket jelent, örökséget szimbolizál, és az összetartozást fejezi ki – emelte ki az első vármegyei búzaszentelő napon Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke. A köszöntők után a pénteki balkányi búzaszentelő nap résztvevői a Bocskai úti volt tsz-telep mellett elterülő búzatáblához sétáltak, ahol Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke szólt a vendégekhez.

– A gazda nemcsak a fizikai erejével, a mezőgazdasági eszközeivel dolgozik, hanem a szívével és a lelkével. Amikor a vetéshez készül vagy óvó szemeivel a termést ­figyeli, vagy épp a betakarítást végzi, akkor a szíve és a lelke is dolgozik. A gazda tiszteli a természetet, hiszen a szeme láttára sarjad újra minden évben az élet. Ettől függetlenül vannak problémák, elég, ha csak a szomszédunkban dúló háborúra gondolunk. A Magyarok Kenyere program a kárpátaljai magyarokon is segít, az ottani rászorulók is kapnak a megőrölt búzából és az abból készült kenyérből – emelte ki Jakab István. A Magosz elnöke szerint minden nehézség ellenére a kárpátaljai magyarok élni akarnak, a búza és a kenyér pedig az életet jelenti számukra is. – Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program során is példát mutatott az országnak. Ez a kezdeményezés az összefogást jelképezi, ezt kell továbbadnunk a gyermekeinknek – emelte ki a búzaszentelés előtt Jakab István.

A Magosz elnökének beszéde után Szabó Gábor, a görögkatolikus egyház balkányi esperese áldotta meg a búzamezőt, illetve a sarjadó búzakalászokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában