Betakarítás

2024.07.10. 20:00

Aratás: féltávnál tart az őszi búza betakarítása

Az őszi búza vármegyei terméshozama (5,54 tonna/hektár) megfelel az országos átlagnak. Az aratás térségünkben is korábban kezdődött el a szokottnál.

Tarnavölgyi Gergely

Országszerte dolgoznak a munkagépek a földeken

Fotó: MW-Archív

Az őszi búza betakarítása vármegyénkben nagyjából a féltávhoz érkezett, legalábbis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei igazgatóságának legfrissebb, július 8-ai aratási jelentéséből ez derül ki: a 26 ezer 387 hektárnyi terület 43 százalékával végeztek a gazdálkodók, cikkünk megjelenésekor ez az arány nagy valószínűséggel már meghaladja az ötven százalékot. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke megkeresésünkre elmondta, az aratás vármegyénkben is korábban kezdődött el a szokottnál.

aratás, betakarítás, őszi búza
Az aratás ütemezetten halad, a búza betakarítása is folyamatos
Fotó: MW-Archív

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában az őszi búza betakarításával kapcsolatban elmondta, információi szerint az országos termésátlag 5,5 és 5,7 tonna körül mozog. Mint azt portálunknak Rácz Imre, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke elárulta, ennek a vármegyei eredmények (5,54 tonna/hektár) is megfelelnek.

Az aratás számokban

– Az őszi vetések tervezett fejtrágyázása már április végére befejeződött – kezdte a betakarítás jelenlegi állásának értékelését egy rövid visszatekintéssel Rácz Imre. Elmondta, a kijuttatott mennyiségek tükrözik a nitrogén-műtrágyák relatíve magas árát. A gyomirtást a napközbeni erős szelek korlátozták, de már április végére be is fejeződött ez a munkafolyamat. Az őszi vetésű növények állapotminősítése jónak volt mondható, kevés gyenge állománnyal találkoztak a falugazdászok. A jég és vihar ugyan több helyen okozott károkat, de összességében jelentős terméskieséssel nem járt.

A tavaszi vetésű növények talaj-előkészítése is ütemesen haladt, a friss magágyba egy-két napon belül vethettek is a gazdák. A tervezett vetésszerkezetben – a tavalyi évhez mérten – kisebb átrendeződést tapasztaltak ugyan, de a kukorica és a napraforgó 140 ezer hektáros részesedése stabilnak mondható. A betakarított gabonákról a NAK vármegyei elnöke szerint általánosságban elmondható, a minőséget érdemben rontó, jelentős gombabetegségek, és rovarkártétel nem volt jellemző, de az alkalmazott fajták és a szűkösebb tápanyag-utánpótlás miatt alacsonyabb beltartalmú a termés. 

Rácz Imre részletes elemzését az őszi árpával kezdte. Elmondható, hogy az április végi és a májusi csapadék jót tett a szár és a szemtermés növekedésének. Az idén 1.387 hektáron vetettek a gazdák, ez 40 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A betakarítás június utolsó hetében kezdődött, és július első hetére be is fejeződött. Az átlaghozam 5,49 tonna/hektár, de a jó adottságú területeken 8 tonna/hektár fölötti hozammal is találkozhattunk. A kamara július 8-ai beszámolója szerint az átvételi ár 50 és 57 ezer forint/tonna közt alakultak. 

Őszi búza: bejöttek a számítások

Az őszi búza betakarításával a legfrissebb adatok szerint már több mint 11 ezer 300 hektáron végeztek a gazdálkodók. A vármegyében átlagosan 5,5 tonna/hektár termést vártak a gazdák, számításuk be is igazolódott. A szemek nedvességtartalma csak lassan csökken a megfelelő, 13-14 százalékra. A termés mennyiségét és minőségét érdemben befolyásoló betegségek és rovarkártételek, néhány lokális kivételtől eltekintve, nem voltak. Az árakat tekintve egyelőre nyitóajánlatokról tudunk beszélni, átvételi helytől és minőségtől függően, az ár jelenleg 62 és 75 ezer forint/tonna közt alakul.

A rozs vetése idején hasonló időjárási körülmények voltak, mint az őszi árpánál, előbbiből mintegy 3500 hektáron vetettek a gazdák. A betakarítása csak július közepétől várható. Nagy szórást mutatva hektáronként 2 és 5 tonna közti hozamra számítanak a termelők, a vármegyei átlagtermést a szakemberek 2,8 tonna/hektár környékére „lövik be”. Rácz Imre szerint a tritikálé vármegyénk legfontosabb abraktakarmánya, az idei vetésterülete meghaladja a 9300 hektárt, a betakarítása július első hetében elkezdődött. A májusi időjárás érdemben kedvezett a kultúrának: eddig 1775 hektárról (a termőterület csupán húsz százaléka) 6335 tonnát vágtak le a gazdák, mégpedig 3,57 tonna/hektáros hozammal.

Az őszi káposztarepce értékelésével zárta betakarítási helyzetjelentését Rácz Imre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke elmondta, a repce idei termőterülete kevéssel meghaladta az 5 ezer 200 hektárt. A betakarítás gyakorlatilag befejeződött, a hozamok (az átlag 2,7 tonna/hektár) kissé elmaradnak a várakozásoktól, az átvételi árak 165 és180 ezer forint/tonna között mozognak. 

Hazánkban megközelítőleg 860 ezer hektárról takarítanak be őszi búzát
Fotó: MW-Archív

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában