Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.06.07. 07:09

A megszokottól szárazabb májust zártunk

A megszokottnál jóval szárazabb, átlagos hőmérsékletű májust zártunk, s bár vármegyénk területén jelentős mennyiségű, „aranyat érő” esővel maradt adós a hónap, kifejezett szárazság egyelőre nem jellemző - tájékoztatta portálunkat a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa.

Esett, de szűkmarkúan mérte az időjárás májusban az esőt

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Dr. Rácz Csaba szerint a viszonylag csapadékos március és átlagos április után május szűkmarkúbban bánt térségünkkel. Tőlünk északra egy hosszan elnyúló magas nyomású mező állandósult, mely ebből az irányból a sarkkör felé terelte, délről és nyugatról pedig legfeljebb országunk nyugati, illetve déli feléig-kétharmadáig engedte a komolyabb csapadékkal járó felhőtömböket. Hazánk legszárazabb tájaként Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében csupán 25 és 70 milliméter között változott az időszakban lehullott eső mennyisége, délről észak felé csökkenő értékekkel.

Az 1991-2020-as időszak átlagos csapadékához viszonyítva mintegy 20-40 milliméterrel hullott kevesebb csapadék az idei tavasz utolsó hónapjában, egyedül a Hajdúsággal határos déli peremvidéken járt a megszokott közelében a havi szumma. Míg tehát az ország túlnyomó részében kifejezetten nedves és hűvös volt a május, nálunk - különösen a homoktalajokon – olykor elkelt az öntözés a fiatal növényállományokban. Főként a hónap első és utolsó harmadában tapasztalhattunk hosszabb száraz periódusokat, s ezek során a magasabb hőmérséklet és a gyakran megélénkülő, szárító hatású szél is fokozta a talaj, valamint a növényállományok vízvesztését.

Ennek ellenére a talajoknak csupán a felső néhány decimétere száradt ki érezhetően, lejjebb a szabadföldi vízkapacitás szintjét közelítette a nedvességtartalom június első napján. A teljes gyökérzóna, azaz az 1 méteres mélységig vizsgált szelvény vízhiánya ekkor 60-70 milliméter között alakult, ami pontosan megfelel az előttünk álló egy hónap csapadékmennyiségének. Teljes feltöltődést azonban nem várhatunk, hiszen a potenciális párolgás májusban is meghaladta a napi 2-4 litert négyzetméterenként, ez pedig a teljes hónapra vetítve 60-90 milliméter közötti tényleges vízveszteséget jelentett. Medárd hetébe lépve okkal várhatjuk a csapadékhajlam ismételt erősödését, viszont ezzel párhuzamosan a hőmérséklet emelkedésére is számítanunk kell, mely a párolgási rátát fokozza. A vízhiány stagnálása, esetleg kismértékű csökkenése tehát igen kedvező hírnek számítana első nyári hónapunk végére.

Márpedig a hőmérséklet május utolsó dekádjában is kora nyárias magasságokba, 23-28 Celsius közé emelkedett a délutáni órákra, habár a friss hajnalokon még néhol 10 fok közelébe, vagy kissé az alá süllyedt a hőmérő higanyszála. A hónap eleji 5-7 fokos minimumokról már a nedvesebb második dekád idejére 10 fok fölé enyhültek a reggelek, cserébe a 20-25 Celsius közötti maximumok estek vissza átmenetileg 20 fok alá. Május utolsó napjaiban némiképp faragott időjárásunk a hasznos hőösszegbeli elmaradásából, de a hónapfordulóra is maradt mintegy 30-40 foknapnyi adóssága a sokéves átlaghoz képest - tájékoztatott dr. Rácz Csaba. 

KM

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!