Helyi közélet

2008.11.30. 10:00

Bombát kerestek a Kemecsei Rendőrőrsön!

<p>Kemecse - Péntek délelőtt Borbély Gyulát és társát Dömét, bombakereső akció közben kapta lencsevégre a SZON. A Kemecsei Rendőrőrs épületében és az udvaron álló autók egyikében volt elrejtve az a robbanószer, amelyet Borbély Gyula és keresőkutyája, egy rögtönzött bemutató keretében rövid idő leforgása alatt megtalált.&#160;<dia width="960" height="800" alt="Bombát kerestek a Kemecsei Rendőrőrsön! 2008.11.30."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Bomb_t_kerestek_a_Kemecsei_Rend__337_r__337/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Bombát kerestek a Kemecsei Rendőrőrsön! 2008.11.30." /></a></dia></p>

Gatosz, hívónevén Döme - egy négy éves németjuhász robbanószer kereső kutya. Borbély Gyulával 2007 elejétől alkotnak egy párost, és azóta közel húsz bevetésen vettek már részt. Említésként elmondható, hogy a legutóbbi Tesco bombariadó alkalmával is ez a páros kutatta át a helyszínt.

Szerencsére Döme még egyszer sem talált robbanószerkezetet, ami nem azt jelenti, hogy a kutya szaglásával lenne gond, hanem azt, hogy a megyében viszonylag ritka a tényleges bombafenyegetés. A legtöbbször bejelentésre vagy gyanús csomagok átvizsgálásához hívják a párost.

Ahogy Borbély Gyula fogalmazott - „Már kilenc éve kutyázok, Döme a harmadik kutya, akivel dolgozom”. Megtudtuk, hogy a rendőrségen belül jelentkezni kell a „kutyás posztra”, majd egy hosszas kiképzésen kell részt venni, amely elején csak ismerkedés folyik a kutyával, majd a kiképzők igyekeznek megtalálni az ideális vezető-kutya párost.

Bármennyire meglepő, a kutyának hasonlítania kell a vezetőjéhez és fordítva is. Egy robbanékony, mindig tettre kész kutya nem tudna jól együttműködni egy nyugodt vérmérsékletű vezetővel.

Az alapos kiválasztási folyamat után, körülbelül egy éves korukban kezdik meg a kutyák kiképzését, a gazdához szoktatást. Ma már egyre inkább az a tendencia figyelhető meg, hogy igyekeznek minél korábban össze szoktatni a kutyát és a vezetőt, akár már kölyökkutya-korban is. A kutyák bevethetősége azon múlik, hogy a kutyának mennyire erős az apport készsége. A kutya nem lehet idegileg labilis, és engedetlen, továbbá fontos tényező, hogy jó fizikai állapotban legyen.

A kutyák kiképzése elsőként a környezethez való szoktatással indul, azaz a magassághoz, a létrán vagy egyéb labilis talajon való mozgáshoz, a zsúfolt vagy éppen ritkán bútorozott térhez. Minden kiképzés a játékon alapul, tehát a kutya minden esetben a kedvenc játékát keresi, amelyhez fokozatosan kapcsolják -ez esetben- a robbanószerek szagát.

Tudni kell, hogy egy-egy robbanószer legalább tíz -féle szagmintát tartalmaz. A kutya tehát megtanulja keresni a céltárgyat, de ezután meg kell neki tanítani, hogy ösztönösen ne ragadja meg a „zsákmányt”, azaz passzív helyzetbe kell hozni az állatot. Ez a passzív állapot lehet a lefekvés, az ülés a hang- és még megannyi jelzés.

A Kemecsei Rendőrőrsön Döme gazdája két helyen rejtett el robbanószer „szagmintát”, majd kezdetét vette a bevetés. Amennyiben kíváncsi az eredményre, nézze meg a videós összeállításunkat, de előzetesen annyi elmondható – Kemecsén végül nem robbant fel semmi!

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában