Helyi közélet

2008.12.22. 06:55

Csipkerózsika-álom vége Sóstón

<p>Nyíregyháza-Sóstó - Üdvözlik a sóstói fejlesztések ötleteit az övezetben tevékenykedők.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/a-csipkerozsika-alom-vege/cn/szon-news-km_01-20081219-055830">A pályázat eredményhirdetése: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

A sóstógyógyfürdői jövőkép kontúrjait látványosan rajzolták meg az önkormányzat által kiírt ötletpályázat résztvevői. Kíváncsian fürkészték a megálmodott terveket az érintettek, amelyekből egy „mix” valósulhat meg. Mindegyik javaslatból lehet hasznos tanácsot, praktikus tippet és erőt meríteni. Nem is lehet elmenni szó nélkül mellettük...

– Amikor az üdülőövezet fejlesztésének koncepciójával foglalkozunk, két út közül választhatunk – kezdte reagálását Belus Tamás, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója. – Kiindulási pont lehet, ha a létező és a leendő szállodákhoz, azok funkciójához igazítjuk az újításokat. Amennyiben pedig az építészek javasolják a terület formavilágának kialakítását – mint ahogy az ötletpályázat szerencsésen be is bizonyította –, érdekes felvetések születhetnek. Ezek nem teljesen kiérlelt tervek, ugyanakkor jelentősen befolyásolhatják a majdani fejlesztést.

– A szállodaépítésnél figyelembe kell venni a gazdaságossági szempontokat, túlzásba nem szabad esni. Fontos az állandó igénybevétel, de elkerülendő a túllátogatottság. Az üdülőövezetből lakóövezet lett, tiszteletben kell tartani a sóstóiak nyugalmát. Szükség van a turisták jelenlétére nagyon is, azonban csak mértékkel.

– Mindegyik pályázat szem előtt tartotta a sziget hasznosítását. Jelenleg pad és fa van rajta, a Parkfürdőhöz csatolásával, tényleges kiépítésével be lehet kapcsolni a turizmus világába. Az Élményfürdő esetében szükségszerű a vízfelület növelése és egy fitneszterem kialakítása. Harmonizálni lehetne a Park- és az Élményfürdő belépőjegyes és chipes megoldását. Külföldön van kultúrája a parkolóháznak, a magyar vendégszokás mást mutat. Jó gondolat a felvetés, ám szerencsésebb lenne több helyre koncentrálni a parkolókat, főleg a felszínen, vagy akár az alatt is. Nem kell ódzkodni az újításoktól, Sóstó számtalan lehetőséget rejt magában.

Az ötletpályázat nyertese sétánnyal kötné össze a Parkfürdő új bejáratát a Múzeumfaluval. Ez esetben például a nyolcas busz megállója is lehetne a Múzeumfalunál, onnan folytatódna az út a Berenát utca irányába.

– Boldog vagyok, hogy ebben a formában is foglalkoznak velünk – mondta leplezetlen örömmel Páll István, a hagyományápolást magas fokon űző intézmény igazgatója. – Az övezet sajátossága a vegyes fenntartás, hiszen a megyei tulajdonú ingatlanok a város területén helyezkednek el. A régi KISZ-tábor omladozó épületeire ráfér a felújítás. Ezzel együtt esztétikailag hatalmasat fejlődött Sóstó. A jövőben is arra kell törekedni, hogy domináljon a zöldövezet, kellemes környezetben legyen mód kellemes erdei sétára. Ebbe a képbe illeszkedhetnénk be az igényekhez igazított tartalommal.

Kerülni a kerítést
– Örülök, hogy felébred Sóstó a Csipkerózsika-álomból – fejezte ki érzését Körtvélyfáy Barna, a Hotel Barbizon tulajdonosa, aki közel húsz éve vállalkozóként tüsténkedik a környéken. – Az elmúlt években egyedül az élményfürdő épült a nulláról, minden egyéb felújítás. Mindez fontos volt, és várom a folytatást. Helyeslem, hogy a sétánnyal jobban bevonnák a vérkeringésbe a Múzeumfalut. Ha épül szálloda, javaslom, ne vegye körbe kerítés, célszerű az átjárhatóság. A tiltó táblák helyett egy olyan baráti övezet kialakítására van szükség, ami a lelkeknek is jólesik.

Kapcsolódó cikkek:

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában