Helyi közélet

2010.07.19. 16:57

Decembertől várnak a munkadíjra Nyíregyházán

<p>Elfogyott a türelem, felszámolási eljárást kezdeményezett egy nyíregyházi vállalkozás a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. ellen. No de ki tenne másképp, ha az elvégzett munkája után december óta nem kapná meg a szerződésben rögzített pénzét?!</p>

Decemberi lejáratú számlák után több millió forinttal tartozik nagyvállalat a nyíregyházi cégnek, amely a megye új hulladéklerakóinak építésénél nyert el alvállalkozói megbízást. A szerződésben vállalt munkát elvégezte, 2009 decemberében megtörtént a jegyzőkönyvben is rögzített átadás-átvétel. Kifogást nem támasztottak a munkával szemben, minden hiánymentes volt, így kiállították a végszámlát, ám a pénz csak részben érkezett meg.

– A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. több tényezőre hivatkozott eddig, közte arra, hogy ellenőriznie kell az alvállalkozók adóügyi tisztaságát. Nos, cégünk neve a köztartozásmentes vállalkozók adatbázisában szerepel, vagyis ez nem lehet ok a nekünk járó összeg visszatartására – fakad ki érthető türelmetlenséggel Hostyisóczki Mihály, a Holker-Plusz 2000 Kft. ügyvezetője.

Felszámolási eljárást kezdeményeztek a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. ellen

Lapunk két alkalommal foglalkozott a nyíregyházi cégek panaszával, s megkereste a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. illetékeseit, akik első ízben, április 30-án azt nyilatkozták: épp az azt megelőző napon kapták meg a projekt uniós támogatását, mintegy 1 milliárd forintot, s abból kifizetik az alvállalkozóikat. Meg is kezdték az átutalásokat, de a vannak, akik a mai napig várnak a jussukra – s most már jogi lépéseket is tettek: a Holker-Plusz 2000 Kft. felszámolási eljárást kezdeményezett a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. ellen.

– Szomorúnak tartom, hogy egy eddig korrekt, több évre visszatekintő üzleti és munkakapcsolat idáig jutott. Sajnálom, hogy egy tisztességesen elvégzett munka ellenértékének megszerzéséhez ilyen eszöközökhöz kell nyúlni, de nem hagytak más választást – utal kényszerhelyzetére Hostyisóczki Mihály. Neki ugyanis nincs módja ennyit várni a kifizetéseivel: az összes beszerzett anyag számláját kiegyenlítette, valamennyi bedolgozóját kifizette, a folyószámlahitele után pedig ketyeg a kamat, amit sohasem fog viszontlátni. Mindezt megússza, ha ma Magyarországon nagyobb becsülete lenne a vállalkozói szerződéseknek.

Lapunk ismételten a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. központjához fordult, tudakolva, miért nem kapta meg a nyíregyházi vállalkozó a több mint fél éve elvégzett munkája után járó bért, ám múlt hét keddi megkeresésünkre még nem kaptunk választ. A reagálásnak természetesen helyt adunk, amint megérkezik szerkesztőségünkhöz.

- Nyéki Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában