Helyi közélet

2010.07.13. 17:16

Gázrobbanás okozhatta a víztorony vesztét Fehérgyarmaton?

<p>Kedden délelőtt valami szétvetette a fehérgyarmati víztornyot. A Sport utcát a rendőrök hermetikusan lezárták, csak az ott lakók mehettek házaikba, pedig több tucatnyi érdeklődő, egykori lakó, vagy csak ismerős sietett a kárhelyre.</p>

Csaknem meghalt

Harmadmagammal jöttünk itt Penyigéről mondta Kallós Endre. Elöl jött két cimbora, én meg mögöttük. Hallom, csobog a víz az árokban, mondom jó fel van töltve a torony, most lesz víz otthon. Egy pillanattal később meg hallom, hogy susog fenn a víz, mint amikor a fazokba fő, felnézek, látom kezd feltornyosulni a teteje. Pukkanás volt, utána beleléptem a biciklibe, vissza sem mertem nézni, csak hirtelen láttam, hogy a villanyvezetékek is járnak össze vissza, még azt gondoltam, nem is a robbanás lesz a vesztem, hanem ez. Megálltam, utána reszketőzött meg a lábam, már túl voltam mindenen. Látom temérdek betontörmelék, először a futball pálya felőli rész szakadt ki.

Egy kapu darabot repített át az úton a lökéshullám, mondja Varga László, majd hozzátette, most a kordon mögötti járdán látszik. A hidroglóbusz alja azzal le volt zárva, lakat védte, illetéktelen nem tudott bemenni oda. A robbanás után 5 perccel már itt voltunk minden csupa pocsolya volt. Egy házat értek apróbb törmelékek, és belepte a víz.

Elfogyott a víz a csapból

Kisfiával együtt érkezett a Sport utcába Harkai László. Ő elmondta: egy ismerősömnél voltam, 10 óra körül kaptam telefonon a hírt, hogy mi történt. A felesége telefonált neki, hogy a munkahelyen jelentették be, hogy 4 napig nyomáscsökkenésre kell számolni, mert a víztorony szétdurrant. A közelben lakunk, a víz egy darabig nálunk sem folyt.

Unokájával álldogált az árnyékban Faggyas Miklósné. Szerinte úgy 9 óra körül történt a baj, azt vették észre, hogy a víz csak gyengén csorgott a csapból. Most már rendes a nyomás, áramkimaradást meg nem is vettek észre.

Régebben lakott ebben az utcában Fehér Ferencné. Úgy 9 óra körül elfogyott a víz a csapból, éppen befejeztem a mosógéppel a mosást, amikor megtörtént a baj. Azt hittem pár perc múlva ismét lesz víz, de nem jött vissza. Ezután mondták a városban, hogy mi történt, én meg idejöttem megnézni.

Hogy reagáltak, amikor hírét vették a bajnak kérdezem Szárazné Fehér Tímeát. Elindultunk a közeli boltba beszerezni a vizet. Sokat vettünk, és nem mi voltunk egyedül, hatalmas készleteket tároltak az emberek, Az ára nem változott, de a szénsavmentes víz pillanatok alatt elfogyott.

Nem történt személyi sérülés

Pernyák Sándor ezredes a Katasztrófavédelem megyei igazgatója már a helyszínen van, tájékozódott a károkról, sőt az elsődleges intézkedéseket már meg is hozta. Érdeklődésünkre elmondta: kedden reggel 9 óra körül érkezett a bejelentés a fehérgyarmati vízmű hidroglóbuszának felrobbanásáról. Nem gyakori az ilyen eset, de kételyeink ellenére azonnal kivonultak az első egységek a kárhelyre. A legfontosabb, hogy nem történt személyi sérülés.

Nagyjából 700 köbméternyi víz zúdult szét a környéken, az okozta az itt látható rombolást. Megrongálódott az áramszolgáltatás, ettől függetlenül már megoldottuk az víz ellátást, de ezt csak csökkentett nyomással tudjuk biztosítani. Négy település lakói érintettek.

Közveszély-okozás gyanújával ismeretlen tettes ellen rendel el nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a kedden délelőtt felrobbant fehérgyarmati víztorony ügyében. Az előzetes szakvélemények alapján feltehetően az üzemeltetés során felgyülemlő gáz robbanhatott fel, a további - szakértők bevonásával folytatott - vizsgálat azt hivatott tisztázni, hogy emberi mulasztás állhat-e a háttérben. A robbanás során személyi sérülés nem történt.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában