Helyi közélet

2010.11.26. 18:53

Hetek óta várnak a fizetésükre Nagyszekeresen

<p>Nagyszekeres, Jánd, Bátorliget - Nagyszekeresen a Petőfi Sándor Általános Iskola és Óvoda intézmény közös fenntartásban működik.</p>

Az intézmény Kisszekeres, Nagyszekeres, Zsarolyán és Nemesborzova települések 6-14 éves gyermekeinek nevelését, oktatását látja el. Az ott dolgozók a mai napig nem kapták meg a múlt havi fizetésüket. Ez mindenkire vonatkozik, a szakácsoktól kezdve az óvónőkön át a tanárokig. Mindez nagy gondot jelent az érintetteknek és családtagjaiknak, hiszen többnyire egyik hónapról a másikra élnek, a számlák fizetésével pedig nem lehet várni. Ráadásul küszöbön állnak az ünnepek. Hiába érdeklődtek az illetékeseknél, csak ígéreteket kaptak, valójában nem tudni, mikor kapják meg a megérdemelt pénzüket. Az érintettek félnek, hiszen ha még ettől az állástól is elesnek, nincs hova menni dolgozni. Ezért inkább hallgatnak – panaszolta egy nevét elhallgató olvasónk.

Az iskola igazgatója, Pálur Endre átérzi kollégái problémáját. – Mindannyian nehezen viseljük ezt a bizonytalanságot, egyesek ijedtek, félnek, mások reménykednek, hogy mihamarabb megszűnik a „bérfeszültség”. A történtekről Nagyszekeres polgármestere tud többet mondani – irányít Karácsony Sándorhoz, aki kérdésemre elmondja: valóban adós maradt az önkormányzat a közalkalmazottak októberi bérével, az átmeneti pénzzavart azonban már sikerült leküzdeni, így napokon belül átutalják az elmaradt fizetéseket a dolgozók folyószámláira.

Húsz év alatt először

– Megértem, hogy az emberek ingerültek és türelmetlenek. Húsz év alatt először fordult elő ilyen, és őszintén remélem, hogy utoljára. Mint kiderült, túl sok normatívát hívtunk le a gyerekek után, amiből egy jókora összeget visszavett az államkincstár. Inkasszó került az önkormányzat folyószámlájára, végül nem maradt pénz a dolgozók fizetésére. A múlt havi béreket hitelből fogjuk rendezni, a novemberi fizetésekre pedig már megvan a szükséges fedezet – adott megnyugtató választ Karácsony Sándor.

Annak idején Bátorliget küzdött hasonló problémával, a közalkalmazottaknak akkor két hetet kellett várniuk a fizetésükre. A nagy visszhangot kiváltó eset miatt a kistelepülés végül a megyei és az országos sajtó reflektorfényébe került. Antal Mihály polgármester szerint a falu gazdasági helyzete most sem túl rózsás, a kifizetések azonban ütemesen haladnak. – A szűkös keret ellenére igyekszünk határidőre előteremteni a szükséges forrásokat. Idén az ünnepek alkalmával a gyerekeknek Mikuláscsomaggal, a lakosság többi tagjának szaloncukorral kedveskedünk majd – mesélte a település első embere.

Jándon a szociális kiadások állítják kihívás elé a helyi önkormányzatot. Koncz Zoltán Sándor polgármester úgy véli, a mintegy 25 idősnek nyújtott házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés területén szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat a jövőben. – Az óvodánk és az iskolánk a vásárosnaményi önkormányzathoz tartozik, a dolgozók onnan kapják a fizetésüket. A Jánd önkormányzati fenntartású intézményeiben dolgozó közalkalmazottak számlájára mindig időben megérkezik a munkabér átutalás.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában