Helyi közélet

2010.11.12. 16:26

Parázs hangulat a tűzoltóknál

<p>Budapest, Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen - A tűzoltók akár Strasbourgig is elmennek elmaradt túlórapénzükért.</p>

Tömeges perekre készül a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete, miután Felkai László államtitkár nyilatkozatából kiderült számukra, hogy Orbán Viktor hajlandóságot sem mutat a törvénybe foglalt, a bírósági által is megítélt jogos járandóságuk kifizetésére. A kormány ugyanis még a 2011-es költségvetésben sem tervezi az erre fordítandó több milliárd forintot. Pedig a választások előtt írt levelében még úgy fogalmazott Orbán Viktor: „józan ésszel teljesen felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan, hogy a Gyurcsány-Bajnai korszak megszorításai miatt a tűzoltóknak egyre kevesebb pénzből, egyre romló körülmények között kell nap mint nap szembenézniük veszélyes és felelősségteljes feladataikkal.”

Miután a szakszervezet bejelentette, hogy akár az Európai Bíróságig is elmegy, ha a tűzoltók az idén sem kapják meg négy éve elmaradt túlórabérüket, a Belügyminbisztérium közölte: rendeletben szabályoznák a tűzoltók túlóraszámításának módját. A kifizetések ütemezéséről Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kezd tárgyalásokat az érintett szakszervezetekkel.

Utcára vonulnak

Nemcsak a fővárosi, de a vidéki tűzoltók is készek arra, hogy az utcára vonuljanak, vagy a bírósághoz forduljanak ki nem fizetett túlórapénzükért. Miskolcon 138 tűzoltót érint az ügy, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében közel ötszázat, tájékoztatta lapunkat Andráska Attila, a Hivatásás Tűzoltók Független Szakszervezetének ügyvivője. Hozzátette: az elmaradt túlórapénz fejenként 800 ezer és 1,2 millió forint között van. Mint fogalmazott, a miskolci tűzoltók hangulatára évek óta rányomja a bélyegét a huzavona, és úgy érzik, hogy politikai játszmák eszközévé váltak. Az is megdöbbentett őket, hogy az államtitkár azt nyilatkozta, az elmaradt járandóságot az önkormányzatoknak kell állniuk. Ez azonban nem járható út, hisz a tűzoltóságok fenntartási költségeit is egyre szűkebbre szabják a fenntartók – magyarázta az érdekvédő, majd megjegyezte: ha az egyeztetések és az érdekegyeztető fórum nem jár sikerrel, akkor a Borsod megyei tűzoltók csatlakoznak az országos kezdeményezésekhez.

Várakoznak

Várakozó állásponton vannak egyelőre a Hajdú-Bihar megyei tűzoltók is. A megyeszékhelyen 130 , a megyében körülbelül 400 fő szeretné megkapni elmaradt túlórapénzét. Ökrös Árpád, a szakszervezet debreceni titkára azt mondta lapunknak: ők is készek részt venni az országos megmozdulásokban. Egyelőre megvárják, eredményes lesz-e a Bakondi Györggyel folytatott tárgyalás. Felmerült a részletfizetés kérdése is, de az érdekvédő szerint a tűzoltók maximum 2 részletet tudnak elfogadni, az pedig járhatatlan út számukra, hogy az önkormányzatokra hárítsák a terhet, hisz ha a tűzoltók benyújtják az inkasszót, a saját tűzoltóságukat lehetetlenítik el.

Azóta is pereskednek

A nyíregyházi tűzoltók is, akárcsak az ország több ezer tűzoltója 2007 elején pereskedésbe kezdtek, hogy megkapják elmaradt túlórapénzüket. Azóta a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy jár a túlórapénz, de ennek kiszámítását első fokra utalta vissza, ami azóta ismét a Legfelsőbb Bíróságon van – tudtuk meg Császári Zsolttól, a szakszervezet nyíregyházi vezetőjétől. A megyeszékhelyen 84, a megyében 300 tűzoltót érint az ügy, és amennyiben a közeljövőben nem születik megegyezés a katasztrófavédelmi főigazgatósággal, csatlakoznak az országos kezdeményezésekhez, jelentette ki a szakszervezeti vezető.

A tények

Magyarország Európai Uniós csatlakozásának időpontjától kezdve a részben vagy egészben készenléti jellegű beosztásban foglalkoztatott tűzoltók heti/hétnapi 48 óra feletti munkaidő-tartamot túlszolgálatnak minősítette.

A hivatásos tűzoltók tehát 2004-es óta várnak elmaradt túlórapénzük kifizetésére, fejenként mintegy 800 ezer forintra.

Ez az országban körülbelül ötezer tűzoltót érint.

A jelenlegi helyzetnek – a folyamatban lévő és indítandó tűzoltóperek mellett – akár az is lehet a következménye, hogy Magyarországot az Európai Bíróság kártérítésre kötelezi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában