Helyi közélet

2011.01.12. 15:25

Aki sokat autózik, annak hamar megtérül az átalakítás

<p>Az üzemanyag árának emelkedése sok autótulajdonost arra késztet, hogy átalakíttassa járművét a jóval olcsóbb LP-gáz vagy bioetanol meghajtásúvá.</p>

– Más megyékben már évtizedes hagyománya van a jármű gázüzeművé való átalakításának, a megyénkben csak 2-3 éve indult meg ez a folyamat. Ebben az is szerepet játszott, hogy az átalakítást végző műhelyekre szigorú előírások vonatkoznak. Feltétel többek között a komoly szellőztető rendszer, az áramtalanító berendezés, a gázérzékelő műszer beépítése – mondta el érdeklődésünkre Gyurkovics Tibor autószerelő, az orosi Kovács Autószerviz dolgozója.

Tilos mélygarázsban parkolni

– Az utóbbi hetek áremelkedése megnövelte az érdeklődést a járművek átalakítása iránt. Bár a gázüzemű átalakítás soknak tűnik, mert 220 ezer -240 ezer forintba kerül, de aki egy évben 15 ezer -20 ezer kilométert megy az autójával, annak hamar megtérül ez a kiadás. Az LPG további előnye még az olcsósága mellett, hogy tisztább lesz a levegő, ugyanakkor a gáztartály helyet foglal el, s az ilyen autóval mélygarázsban nem szabad parkírozni. A benzintől jóval olcsóbb a gáz és a bioetanol, azonban kevesebb az energiatartalmuk, ezért több kell belőlük.

Az autók fogyasztása, a megtenni kívánt kilométerek alapján érdemes kiszámolni, hogy kinek hogyan éri meg az autót átalakítani – tette hozzá a szakember, megjegyezve azt is, hogy a gázüzemű autó minimális benzinnel indul, s majd csak 1-2 perc múlva vált át a gáz használatára. Gyurkovics Tibor kérdésünkre azt is elárulta: kis fogyasztású benzines autójával keveset jár, de ha már 1,6-os autóval kellene sokat utaznia, azonnal átalakítaná autóját gázüzeművé.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában