Helyi közélet

2011.03.17. 17:48

Táppénz: Betegen is dolgoznak az emberek

<p>Több mint 15 százalékkal kevesebben mentek táppénzre a megyében tavaly, mint egy évvel korábban.</p>

A jelentős csökkenés okát sokan a munkavállalók hozzáállásában látják: akik dolgoznak, csak a legvégső esetben mennek táppénzre, mert féltik az állásukat és anyagilag sem éri meg otthon gyógyulni. A május elsejétől életbe lépő változások hatására a szakemberek szerint még tovább csökkenhet a táppénzt választók száma.

Dr. Zilahi Zsolt háziorvos is érzékeli, hogy a munkavállalók szemlélete megváltozott. – Korábban csak enyhébb betegségekben szenvedők esetében fordult elő, hogy nem mentek el táppénzre, a gazdasági válság óta a súlyos betegséggel küszködők is inkább a munkát választják – mondja Zilahi doktor. – Korábban ezek a páciensek nem biztos, hogy emellett döntöttek, de a állásuk megtartásáért most erre kényszerülnek. Nem egy esetben kérték tőlem a gyorsabb gyógyulás érdekében, hogy erősebb gyógyszert írjak fel, mert aggódtak, hogy az otthonmaradásuk veszélyezteti munkahelyüket. Érdekes – jegyzi meg a doktor –, hogy reggel 8 óra előtt, és a munkaidő végeztével jönnek legtöbben a rendelésre. Ma már nem „divat” dologidőben orvoshoz menni.

– Általános tapasztalat, hogy amíg lépni bírnak, addig nem lehet az embereket otthon tartani. Csak a valóban komoly baj, vagy a súlyos szövődmények lehetősége képes más belátásra bírni a betegeket – mondja a szakember. Ugyancsak a munka mellett szól, hogy anyagilag sem éri meg táppénzre menni. Üzemorvosként pedig azt figyelte meg Zilahi Zsolt, hogy azonnal vissza akarnak menni dolgozni az emberek, akár egy nappal azután, hogy elhagyták a kórházat. A táppénz összegének mostani csökkentése miatt minden bizonnyal még kevesebben döntenek majd a jövőben az otthongyógyulás mellett – vélik a háziorvosok és hozzáteszik – szinte kivétel nélkül mindenki él a munkaviszony megszűnése után igénybe vehető 30 napos passzív táppénz lehetőségével.

A számok nyelvén

Az országos és a megyei adatok is a háziorvosi tapasztalatokat támasztják alá. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott adatok szerint 2009-ben az országban több mint 32 millió 700 ezer volt a táppénzes napok száma, s a kifizetett táppénz összege meghaladta a 101 milliárd forintot. Egy évvel később már csak 27 millió 850 ezer táppénzen töltött nap volt, ami 74 milliárd 138 millió forintos kiadást jelentett az államkasszának. Csak a szabolcsi adatokat vizsgálva egy év alatt több mint 15 százalékkal csökkent a táppénzes napok száma 1 millió 386 ezerről 1 millió 172 ezerre. Több mint 11 százalékkal kevesebb volt a táppénzes esetek száma is, 46 ezer 700-ról 42 ezerre változott. A 2009-ben kifizetett 3 milliárd 303 millió forint is 75 százalékkal csökkent, s 2010-ben a Szabolcsban táppénzen lévőknek összesen 2 milliárd 276 forintot fizettek ki.

Táppénz változások

Felére csökkentette az Országgyűlés a táppénz napi összegének lehetséges maximumát, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét.

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka.

A táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatja meg az eddigi 400 százalék helyett. A táppénz napi összege így legfeljebb körülbelül ötezer forint lehet, szemben az eddigi mintegy tízezer forintos maximummal.

A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része a táppénz naponkénti felső határa.

Változás az is, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság. A rendelkezéseket az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén kell alkalmazni.

Passzív táppénzesek

Szintén jól megfigyelhető, hogy egyre többen használják ki azt a lehetőséget, hogy a munkaviszony megszűnése után passzív táppénzre menjenek. Ez főszabály szerint a betegség végéig jelent jogosultságot, maximum 30 napig jár. Sokszor nem indokolatlan a munkáját elvesztett emberek táppénze, mert valóban betegek, mert nem mertek korábban táppénzre menni, vagy a munkanélkülivé válásuk miatt pszichés betegség alakul ki náluk.

* A fegyveres erők, rendvédelmi szervek, és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állaományú munkavállalóinak adatai nélkül.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában