Helyi közélet

2011.06.10. 14:04

A szívsebészet úttörőjére emlékeztek Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A szívsebészet úttörőjére, az első hazai műtétet végző orvosra, Eisert Árpádra emlékeztek Nyíregyházán pénteken egykori munkahelyén, a Jósa András Oktató Kórházban.</p>

Eisert Árpád száz évvel ezelőtt, 1911. február 23-án született a ma Szlovákiában található Rozsnyón, orvosi diplomáját a prágai Károly Egyetemen szerezte. Az egykori Csehszlovákiából a második világháborút követő magyarüldözések idején menekült Nyíregyházára, és lett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház sebésze.

A tehetséges orvos 1948-ban már szívburok-eltávolítást végzett a nyírségi gyógyintézetben, majd 1950-ben elsőként operált aortaszűkület miatt beteget az akkori, meglehetősen szegényesen felszerelt műtőben. Hosszú bonctermi gyakorlatok követően 1951. január 26-án, ugyancsak elsőként az országban, a szív üregén belüli betegség miatt kialakult mitrális billentyűszűkületet hárított el. Ez páratlan sebészi teljesítménynek számít az akkori technikai viszonyok és az érzéstelenítés kezdetlegességének ismeretében.

A szívsebészet úttörőjének munkásságát elevenítették fel

 

A nagy hírű orvos - három évi pécsi kitérő után, ahol a klinikán adjunktusként praktizált - 1974. szeptember 13-án bekövetkezett haláláig a nyíregyházi kórházban dolgozott, a sebészeti osztályt vezette. A nyírségi nagyváros gyógyintézetében a későbbiekben már nem végeztek szívműtéteket, az operációkra a jobban felszerelt debreceni egyetemi klinikán került sor, ahová viszont gyakran hívták Eisert Árpádot a beavatkozást ellátó orvosi csoport tagjának. Sok beteget megmentő munkájáért a sebész Debrecenben megkapta a címzetes egyetemi tanári titulust.

A szívsebészet úttörőjének munkásságát tudományos ülésen elevenítették fel pénteken a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban, ahol emléktábla tiszteleg az orvos egykori sikeres gyógyító tevékenysége előtt.

A nyírségi intézményben ma már Európa egyik legkorszerűbb, szív- és érrendszeri betegségeket kezelő kórházi centruma működik, amelyet három éve az unió támogatásával, kétmilliárd forintos költségből hoztak létre. A diagnosztikai és gyógyítóközpontban egy helyen található a szív- és érbetegségek kivizsgálásához szükséges úgynevezett rizikóambulancia, a kezeléseknél használt modern műszerpark, beleértve az életmentő beavatkozást lehetővé tevő szívkatéteres laboratóriumot is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában