Helyi közélet

2011.06.08. 20:17

Járvány - A szatmári uborka sem kell Nyugat-Európának

<p>Nem fogadják a Szatmárból induló uborkaszállítmányokat a nyugat-európai országok, mivel szinte teljesen leállt az igény a németországi hasmenésjárvány miatt. Kelet-Magyarország egyik legnagyobb feldolgozóüzeme, a Szatmári Konzervgyár Kft. ügyvezetője szerint amennyiben nem áll helyre az export a következő héten, komoly bajba kerülhetnek a termelők és a feldolgozó cégek is.</p>

Szórádi Sándor szerdán az MTI-nek elmondta: az uborka a jelenlegi időjárási viszonyok között szinte rekordtermést ad naponta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amelyet egyrészt exporttal, másrészt konzervipari feldolgozással lehet levezetni. A gondot jelenleg azt jelenti, hogy a legnagyobb felhasználónak számító Németország, Franciaország, Ausztria nem mer importálni, gyakorlatilag leállították a magyarországi uborka behozatalát, nem veszik át és nem fogadják a szállítmányokat.

Szatmárban minden második nap körülbelül húsz vagon uborka terem, mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a feldolgozók sem tartanak igényt  a késztermékre, viszont az elvárások szerint éppen nekik kellene levezetni az uborkacsúcsot. Egyelőre azt sem lehet tudni, mi lesz a már megtermett mennyiséggel, amely becslése szerint országos viszonylatban mintegy 150 vagonnak felel meg.

Hozzátette: mivel a kommunikáció uborkáról beszél általában, ezért a botrány áldozatául esett a nyers konzervuborka exportja, és maga a konzerv is. A Nyugat-Európába irányuló a feldolgozásra, vagy nyers fogyasztásra szánt nem kígyóuborka exportja egyaránt leállt, hisz a fogyasztók a tömegkommunikációs eszközökön keresztül - megkülönböztetés nélkül - uborkáról beszéltek, s nem vásárolják ezt a zöldséget.

A konzerv uborka sem kell

 

A tyukodi székhelyű konzervgyár vezetője szerint a legnagyobb kérdés most az, hogy az egyébként megnyugtató politikusi, illetve az Európai Unió által tett lépések milyen gyorsan fogják visszaállítani a fogyasztók bizalmát. Szórádi Sándor ugyanakkor hangsúlyozta: ha ez a hisztéria kitart június végéig, Magyarország nem fogja tudni lekezelni az uborkatermelését, s tönkremegy a több tízezer termelő és a feldolgozókat is súlyos kár érheti.

A termelőkcsak a jövő hét elején fognak igazán szembesülni a gondokkal. Amennyiben jövő hét közepéig nem áll helyre az export, vagy Németországban nem csillapodik a hisztéria, komoly helyzet fog előállni - hangsúlyozta az igazgató. Szerinte a megoldást a legyártott készletek állami felvásárlása jelentené.

A hazai tulajdonban lévő Szatmári Konzervgyár Kft. Kelet-Magyarország egyik legnagyobb zöldség-és gyümölcsfeldolgozó társasága, amely tavaly 4,5 milliárd forintos árbevételt realizált. Kapacitása évente mintegy 6 millió üveg meggy, 8 millió üveg uborka, 6 ezer doboz borsó, 18 millió doboz kukorica. A tyukodi üzem télen 150, nyáron pedig mintegy 500 embernek ad munkát, s 8.500-8.600 gazdasággal áll kapcsolatban. A cég által gyártott Rege termékpaletta a Bonduelle után a második legismertebb márkanév Magyarországon.

- MTI -

  • Mennyi a mérgezett uborka kilója? 
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában