Helyi közélet

2011.09.15. 18:01

Kártyás mérőóra: A védendők ingyen kapják

A gazdasági nehézségek miatt meredeken nőtt az elmúlt két évben a közüzemi szolgáltatásokat késve vagy egyáltalán nem fizetők száma. A jelenség az elektromos szolgáltatókat is sújtja: a legnagyobb vidéki szolgáltatónak, az E.ON-nak több milliárd forinttal tartoznak nehéz anyagi helyzetbe került fogyasztók.

A gazdasági nehézségek miatt meredeken nőtt az elmúlt két évben a közüzemi szolgáltatásokat késve vagy egyáltalán nem fizetők száma. A jelenség az elektromos szolgáltatókat is sújtja: a legnagyobb vidéki szolgáltatónak, az E.ON-nak több milliárd forinttal tartoznak nehéz anyagi helyzetbe került fogyasztók.Egyre többször mondanak csődöt a korábban fizetési hajlandóságot generáló lehetőségek: az átütemezett fizetés vagy a részletekben való adósságtörlesztés. A tapasztalatok szerint a hátrányos helyzetű településeken nőtt leginkább a fizetési nehézségekkel küzdő háztartások száma, őket előre fizetett, kártyás mérőórák felszerelésével próbálja tudatos fogyasztásra ösztönözni a szolgáltató.

Az órák visszafelé pörögnek

A „feltölthető villanyórák” esetében előre kell fizetni a jövendő fogyasztást, az órák visszafelé pörögnek, a skála azt mutatja, hogy még hány kWh áram áll a fogyasztó rendelkezésre. Így a családok sokkal jobban odafigyelnek energiafogyasztási szokásokra, és garantáltan csak addig nyújtózkodhatnak, ameddig pénzügyi takarójuk ér.A feltöltés a kártyás mobiltelefonoknál megismert módon történik: postán befizetjük a pénzt, az erről szóló csekk másolatát faxon elküldjük az elektromos szolgáltatónak. Ő cserébe egy húszjegyű kódot küld, amit bepötyögünk a villanyórába, s a műholdas összeköttetésnek hála a feltöltött összeg azonnal megnöveli az áramfelhasználási keretet.

A befizetésről bizonylatot kapnak

Aki beletartozik a „védendő fogyasztói körbe” (vagyis szociális támogatást, rendszeres gyermekvédelmi támogatást kap, egészségügyi problémái vannak), azok számára az áramszolgáltató ingyen ad kártyás villanyórát, ha az előrefizetést és a korábbi tartozások részletekben történő rendezését az ügyfél elfogadja.

Idén július óta az E.ON Komfort Kártyás ügyfelei az ország több száz elfogadóhelyén, a pénztárnál elhelyezett kártyaleolvasó segítségével feltöltőkódot vásárolhatnak, illetve kifizethetik esedékes számláikat, plusz költségek nélkül. A befizetésről egy bizonylatot kapnak, amin szerepel a befizetett összeg és – előrefizetős mérő esetén – a feltöltőkód.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában