2011.12.27. 07:17
Télen is együnk zöldséget!
Debrecen - A hosszú és egészséges élet érdekében elengedhetetlen, hogy gyümölcsökkel és zöldségekkel teli, kiegyensúlyozott étrendünk legyen. Sokan azonban a rossz minőségű, egészségtelen, kedvezőtlen összetételű ételeket részesíti előnyben.
Debrecen - A hosszú és egészséges élet érdekében elengedhetetlen, hogy gyümölcsökkel és zöldségekkel teli, kiegyensúlyozott étrendünk legyen. Sokan azonban a rossz minőségű, egészségtelen, kedvezőtlen összetételű ételeket részesíti előnyben.Egy 2011 márciusában készült felmérés szerint minden második ember túlsúlyos Magyarországon – hívja fel a figyelmet a Bonduelle Central Europe Kft. közleménye.
Elhízás
A gyerekek több, mint 16 százaléka elhízott, és csak a fővárosban az iskolásfiúk 18 százaléka rendelkezik súlyfelesleggel. A lányoknál 20 százalék ugyanez az arány. Nagy-Britanniában 2008-tól már bevezették az „ötször egy nap” kampányt, ami gyakorlatilag azt tanácsolja mindenkinek, hogy ötször egyen egy nap kisebb mennyiséget, lehetőleg minél több zöldséggel és gyümölccsel tarkítva az étrendet. Itthon is ügyeljünk arra, hogy ötször étkezzünk egy nap keveset, annak érdekében, hogy energiaszintünk egész nap egyenletes maradjon. Kutatások eredményei bizonyítják, hogy a „több néha kevesebb”. Azok, akik rendszeresen reggeliznek és a kisétkezéseket is megtartják, átlagosan kisebb testtömeggel rendelkeznek, mint azok, akik hajlamosak elsiklani egyes étkezések fölött.
A szívünk érdekében
Egyre több kutatás jelenik meg arról, hogy milyen fontos a többszöri étkezés. Az „ötször egy nap” persze nem jelenti azt, hogy muszáj öt alkalommal zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Azonban tény, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt eszünk, annál jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Szakértők szerint azokban az országokban, ahol több a gyümölcs és zöldségfogyasztás, mint másutt, számottevően ritkábbak a szíveredetű és vérkeringési panaszok, illetve betegségek. Több, mint 250 epidemiológikus tanulmány létezik, amiből egyöntetűen kiderül, hogy minden újabb adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása jelentősen mérsékeli a szívbetegségek kialakulását, sőt még egyes daganatok kialakulásának rizikója is csökken. Egy nagy-britanniai kutatásból kiderül, már azoknak a gyermekeknek is jobbak lettek egészségi mutatóik, akik csupán egyetlen almával több gyümölcsöt fogyasztottak el, mint társaik.
Tápanyagok
A zöldségek és gyümölcsök tápanyagaik által természetes módon fedezik a vitamin- és ásványianyag-szükségletet, változatossá és élvezetessé teszik az étrendet, energiát adnak az agyműködéshez, illetve a szervezetet szerotonintermelésre serkentik, ami a kellemes közérzethez szükséges!
Egyénenként változik, de kb. egy porció 200–300 gramm körül mozog, amit naponta javasolt elfogyasztani. Ez egy paradicsom és egy paprika, vagy 12–15 evőkanál zöldborsó vagy kukorica tömegével egyenlő. E mennyiségű kukorica vagy zöldborsó elfogyasztása fedezi a napi rostszükséglet 85 százalékát!
Választhatunk friss, vagy mélyhűtött, gyümölcs- és zöldségkonzerv, szárazgyümölcs, és zöldség-gyümölcslevek között.
Konzervek
Mivel a piac rugalmatlan nyitravatartással üzemel, nem mindig tudjuk gyorsan beszerezni a friss árut. A társadalmi szokások változása miatt sokszor hipermarketben, szupermarketben vásárolunk, ahol a friss áru rengeteg, a minőségére különböző módon ható tényezőnek van kitéve (beszállítók változása, szállítási idő, tárolás, hőmérséklet, stb). Télen pedig előfordul, hogy nem vagy csak túl drágán jutunk friss zöldséghez, gyümölcshöz, s ezek eredete esetenként bizalmatlanná teheti a fogyasztót. Kifejezetten praktikus lehet tehát időnként konzerv gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.
Legnagyobb előnyük, hogy akár azonnal, mindenféle előkészület nélkül fogyaszthatóak, ami felgyorsult világunkban igencsak fontos szempont. A konzerv gyártási folyamata szigorúan ellenőrzött, tehát megfelelőek élelmiszerbiztonsági szempontból. A konzerv zöldségeket általában elég a készítés végén hozzáadni az ételhez, ezáltal kevesebb hőhatás éri őket, értékes anyagaik megmaradnak.
A kevés zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó fogások a kis rosttartalmuk miatt több betegség kialakulásához hozzájárulhatnak – hívja fel a figyelmet a Bonduelle közleménye. Ilyenek, sajnos, könnyen megtalálhatók a hagyományos konyha ételei között, péládul a rántott szelet rizzsel vagy a pörkölt galuskával kevés vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz.
Tippek az elcsábulás ellen
Az úgynevezett fitonutrienseket csak növények képesek előállítani. Ezek többek között megakadályozzák a baktériumok szaporodását megvédenek a fertőzéstől erősítik az immunrendszert felveszik a harcot a szív- és érbetegségekkel csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát védenek a gyulladásokkal szemben.