Helyi közélet

2012.02.10. 18:47

Speciális tudást kínál helyi célok kiszolgálására a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kara

Nyíregyháza - A karra jelentkezők modern tangazdaságban és laboratóriumokban tanulhatnak.

Nyíregyháza - A karra jelentkezők modern tangazdaságban és laboratóriumokban tanulhatnak.Február 24-ig hosszabbították meg a felsőoktatásban a jelentkezési határidőket. A Nyíregyháza Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karán már hosszú-hosszú évek óta arra törekszenek, hogy összefogják és helyben tartsák azokat a fiatalokat, akik szeretnék e speciális régió, azaz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzi és agroökológiai adottságait itt helyben kihasználni.

– Karunk a hasznos tudás átadására törekszik, és ez a tudás nem elavult, hiszen a tangazdaságunkban folyó kísérleteink eredményeit igyekszünk azonnal beépíteni az oktatásba, a szakirányokba és a tantárgyakba – mondja prof. dr. Simon László egyetemi tanár, a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karának Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Tanszékének vezetője.

Bioenergia és biomassza

– Az energianövények (energiafűz, energiaakác, olasznád) termesztésére és növénytáplálására koncentráló kísérleteinkre gondolok például. Nem szorul külön magyarázatra az, hogy a közeli és a távoli jövőben egyaránt mennyire fontos lesz a biomassza energetikai célra történő hasznosítása. A modern agrárium nem csak táplálékot, hanem energiát is biztosít majd számunkra.

– Olyan tudás átadására megszerzésére nyílik nálunk lehetőség, amelyet itt a megyében, akár az iskola elvégzésével párhuzamosan, gyakorlatba lehet ültetni – mondja dr. Vágvölgyi Sándor főiskolai tanár, a mezőgazdasági mérnök alapszak vezetője. Legyen ez a dohánytermesztésben, a szabolcsi almában, a burgonyában, avagy az újfehértói fürtös meggyben rejlő lehetőségek kiaknázása. Ezek azok a helyi értékek, amelyek olyan lehetőséget hordoznak magukban, amit vétek lenne nem megfelelően kihasználni. Az ehhez szükséges gyakorlati és elméleti tudás megszerzésére remek lehetőség nyílik a főiskolánk műszaki és mezőgazdasági karán – vette át a szót prof. dr. Kerekes Benedek egyetemi tanár, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szak vezetője, aki beszélt a legújabb kutatási irányvonalakról is.

– A fagyasztva szárítás és a porlasztva szárítás a gyümölcsök esetében alig csökkenti a bel- és vitamintartalmat, emellett a gyümölcs visszanedvesíthető marad. A karon ezzel a módszerrel is megismertetjük a hallgatót, amit majd később akár a saját gazdaságában is sikerrel alkalmazhat.

Helyben használható tudás

Nem kell tehát messze mennie egyetlen fiatalnak sem, akit vonz a mezőgazdaság, illetve az agrármérnöki pálya, hiszen a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karán olyan dinamikus és helyben használható tudást szerez, ami ebben a régióban hatékonyan alkalmazható. Húsz állami és öt részben állami ösztöndíjas helyre várják a mezőgazdasági mérnök szakon, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök szakon továbbtanulni szándékozók jelentkezését a Nyíregyházi Főiskolára.

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában