Helyi közélet

2012.03.23. 07:14

A vitaminok vitaminja

A C-vitamin valóságos csodafegyvernek számít nagyon sok betegség megelőzésében és a gyógyításában. Dankó Mihály jegyzete

A C-vitamin valóságos csodafegyvernek számít nagyon sok betegség megelőzésében és a gyógyításában. Dankó Mihály jegyzeteMi magyarok lehetünk rá büszkék, hisz egyik leghíresebb honfitársunk, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert kutatásai is jelentős szerepet játszott a hatóanyagának felfedezésében. Mindezt jól tudja mindenki, s különösen télidőben fogy is belőle rengeteg.

Hogy mindez miért jutott eszembe? Csütörtökön a „Minden Gyerek Lakjon Jól!” Alapítvány 5000 halmozottan hátrányos megyénkbeli családnak juttatott két hónapi adagot e csodaszerből. Az alapítvány vezetői már nem először járnak nálunk (ez is mutatja, hogy itt vannak a leghátrányosabb települések, itt élnek a legnehezebb helyzetben az emberek). Szóval, hoztak ők vetőmagot, nyulat, csirkét a rászorulóknak. A szándék elismerésre méltó, s illik is elfogadni. Csakhogy az emberben mindig ott bujkál a kisördög. Vajon elérte-e célját az adomány? Arról korábban is lehetett hallani, hogy nem mindenhol lett tyúk a csirkéből, vagy az elvetett, s kikelt növényt, volt, aki elfelejtette megkapálni.

Régi mondás: ne halat, hálót adjunk! Mert igaz, ha valami csak úgy odacsöppen, és nem dolgozik meg érte az illető, annak valahogy kevesebb a becsülete! Valljuk be, ismerve egyeseket, az utóbbi húsz évben megszokták, s könnyebben nyújtják a kezüket „alamizsnáért”, mint a szerszámnyélért. Visszatérve az eredeti gondolathoz, kell a C-vitamin, amit csak étkezéssel tud magához venni (zöldség és gyümölcsként) az ember. Íme, itt összeérnek a dolgok. Ha a magból sikerül paprikát nevelni, meg lesz a C-vitamin is. S az alapítvány vezetői is elégedettebben dörzsölhetik kezüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában